Cetățean activ

Bugetul 2020. Cum și cu cine au discutat despre distribuirea finanțelor din Taraclia

Audierile publice al proiectului de buget pentru anul 2020 al Taracliei au prezentat în sală mică a casei de cultură, ieri 10 decembrie, în mijlocul zilei. „Să asculte“ proiectul de buget au venit în principal susținătorii partidului „Șor“ din Taraclia, și reprezentanții instituțiilor din subordinea primăriei. TUK a transmis în direct ședința.

Proiectul de buget a fost prezentat de specialistul primăriei pentru planificare Tatiana Burlacova. Cu ajutorul unui proiector pe perete a fost afișată o imagine cu tabele cu o mulțime de numere. Trebuie menționat faptul că numai specialistul care lucrează cu ei poate să-și dea seama de aceste tabele. În plus, caracterele erau atât de mici încât cei care stăteau în sală nu-i puteau vedea. Dar nimeni nu era indignat.

Potrivit specialistului primăriei Burlacova, în 2020 bugetul orașului va fi de 31 de milioane de 413 mii de lei. Transferurile în 2020 vor reprezenta 57,6% din bugetul total, veniturile proprii în primăria din Taraclia vor însuma doar 14%.

Comparativ cu anul 2019, bugetul orașului a crescut cu 5 milioane de lei sau cu 20%. A crescut în principal datorită impozitului pe venit și datorită creșterii transferurilor în sumă de 650 mii lei.

Din bugetul total de mai mult de trei milioane de lei vor fi cheltuite pe „suportul administrației“ orașului, adică pentru întreținerea aparatului primăriei. Pentru întreținerea copiilor în instituțiile preșcolare vor cheltui 17 milioane 220 mii de lei, dintre care 1,4 milioane de lei vor fi alocate din bugetul orașului în plus.

Pentru cultură din bugetul vor fi alocate 2 milioane 382 mii lei, dintre care 619 mii pentru muzeu, 1 milion 763 mii lei pentru teatru. Mai puțin de un milion pentru servicii sociale, 205 mii dintre care sunt destinate pentru asistență financiară și peste 600 mii pentru întreținerea centrului comunitar din Taraclia.

La îmbunătățirea și dezvoltarea teritoriului s-a alocat 1 milion 750 mii lei, pentru iluminarea străzilor  820 mii lei, pentru repararea și reconstrucția drumurilor locale 4,5 milioane de lei.

https://www.facebook.com/tuk.md/videos/822600811531153/?t=0

Care întrebări au fost venite din partea publicului și care era răspunsul specialiștilor primăriei și a primarului puteți privi  în direct ședința TUK.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Похожие статьи

Back to top button