Cetățean activ
В тренде

„ Cer să vă abțineți de la adoptarea bugetului.” La ședința consiliului orășenesc din Taraclia, apelul consilierului au discutat mai mult decât singurul buget

Ieri, 19 decembrie, la cea de-a patra ședință a consiliului orășenesc, bugetul Taracliei a fost adoptat în două lecturi. Unul dintre consilierii independenți, Dmitrii Siumbeli, a rugat să se abțină de la acceptarea lui. TUK dorea să înțeleagă de ce cererea consilierului nu a fost satisfăcută.

Încă de la începutul ședinței, secretarul consiliului Svetlana Cotova a anunțat că, de la consilierul Dmitrii Siumbeli a parvenit un apel către primar și consiliu cu o solicitare de „a se abține de la adoptarea bugetului”. Președintele comisiei bugetare, Ruslan Caireac a declarat, că apelul a fost luat în considerare la comisie, dar a fost respins, deoarece „nu au fost indicate motivele” pentru care merită de a se abțineți de la votarea bugetului. De asemenea comisia a decis să nu includă această întrebare pe agendă zilei.

Consilierul Veaceslav Cunev și Dora Dimitrieva au cerut secretarului să citească contestația consilierului Siumbeli. „Se propune să se abțină de la adoptarea bugetului în două lecturi”, spune secretarul Cotova și adaugă, — „el enumeră motivele”. Și fără să citească motivele, secretarul a explicat, așa că Dmitrii Siumbeli nu s-a prezentat la ședința comisiei, lui nu au putut să  pună întrebări contra.

„Citiți din telefon, dar este o versiune pe hârtie?”, — sa interesat consilierul Dimitrieva. Secretarul consiliului a spus, că este, dar nu a precizat de ce nu a fost distribuit consilierilor.

„Dacă persoană propune, poate că sunt argumente importante?”, — a întrebat Vladimir Derivolcov de la PSRM.

Președintele ședinței, Stepan Țolov s-a arătat indignat, că „solicitantul acestui apel nu s-a prezentat nici la comisie, nici la audierile publice, nici la ședința de astăzi”, —  fără de a preciza, cum aceasta este legată de apelul lui Siumbeli. “Întrebarea aceasta putem amâna până mai târziu, când vom fi într-un cerc restrâns, pentru a discuta și atât», —  a spus Țolov.

Mai departe consilierii au trecut la adoptarea bugetului. Este demn de remarcat faptul, că cererea lui Siumbeli a fost discutată mai mult decât singurul buget.

Specialistul în planificare, Tatiana Burlacova a raportat, că bugetul orașului Taraclia în 2020 va fi de 31 de milioane 413 mii lei.

Apoi specialistul privind taxele și impozitele primăriei din Taraclia a declarat că taxele locale din 2020 vor rămâne neschimbate. Au fost acceptate în unanimitate.

În intervalul dintre două lecturi ale bugetului orașului, TUK a încercat să afle de la secretarul orașului Svetlana Cotova despre ce motive merge vorbat în apelul consilierului Siumbeli, dar secretarul a refuzat să comenteze, transmitând întrebarea președintelui comitetului bugetar Ruslan Caireac. El, la rândul său, nu putea numi motivele.

După ședința TUK l-a contactat pe consilierul Dmitrii Siumbeli, ca el să povestească despre conținutul apelului său.

“Când ne-au trimis primul proiect de buget, eu am solicitat, să mi se ofere informații suplimentare despre buget, pentru a-l analiza din punctul de vedere al planului financiar și pentru a înțelege de unde au apărut anumite cifre în buget sau ce a devenit bază pentru apariția acestor cifre”, spune Sumbeli și continuă, „ei au ignorat solicitarea mea fără a prezenta această informație. Aceasta nu este o informație secretă, ea ar trebui să fie deschisă și accesibilă nu numai consilierilor, ci și pentru locuitori ”, —  consideră consilierul.

În plus, pentru a evita corupția în primărie, și, în același timp, de a fi „cât mai transparenți, Siumbeli a solicitat, ca ședințele de specialitate a comisiilor consultative să fie transmise online”,-  consilierul precizează că nu a cerut nimic supranatural.

Bugetul orașului pentru întregul an 2020 a fost adoptat în două lecturi. În cadrul ședinței, consilierii de la blocul ACUM au spus, că bugetul va fi încă corectat pe parcursul anului, colegii lor din alte fracțiuni chiar au susținut că bugetul a fost adoptat pentru jumătate de an.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

vreauinfo.md

Похожие статьи

Добавить комментарий

Back to top button