Cetățean activ
В тренде

De ce socialiștii „au dat“ finanțele orașului Taraclia lui “Șor”?

La a doua ședință extraordinară a consiliului local, consilierii au format fracțiuni în consiliu și au creat o listă cu numele membrilor comisiilor consultative. Socialiștii, necătând la faptul că sunt majoritatea în consiliu, „au dat“ managementul financiar al partidului “Șor” — patru dintre șapte locuri în comisie de buget și finanțe. Detalii în reportajul TUK.

PSRM a format o fracțiune în consiliul orășenesc, care a fost prezidat de Ruslan Caireac. Fracțiunea Partidului “Șor” în consiliu va fi reprezentată de Elena Zibili, președintele fracției PCRM a devenit Dmitrii Gheorghiev. Pentru blocul ACUM pentru a forma fracțiunea nu era suficient de un consilier, Vasilii Gaidarji și Dmitrii Siumbeli care cei care sunt  independenți nu s-au alăturat nici la o fracțiuni în consiliul Taracliei.

Pentru a forma comisiile, președintele Ivan Georgiev a anunțat o pauză de 10 minute. Această pauză este dată fracțiunilor pentru discuții și includerea în componența comisiilor membrilor săi.

Merită de remarcat, că componența comisiilor a fost discutată de primarul orașului Taraclia Veaceslav Lupov și de președintele fracțiunii socialiștilor Ruslan Caireac.

În timpul pauzei jurnalistul TUK a reușit să afle că Stepan Țolov și-a propus candidatura în comisia pentru agricultură, și pe colega să Dora Gheorghieva în comisia pentru educație.

Consilierul independent Dmitrii Siumbeli a propus includerea candidaturii sale în comisia de buget și finanțe, precum și în comisia de construcții. El a mai remarcat că “propunerile sale dinainte a trimis secretarului consiliului“.

Președintele fracțiunii PCRM Dmitrii Gheorghiev, a declarat că la fel a trimis propunerile fracțiunii la secretara Svetlana Cotova. “Noi am propus să includem consilieri din fracțiunea noastră în comisia bugetară, în comisia pentru agricultură și educație”, — a spus Gheorghiev.

Imediat după pauză, consilierul ai blocului ACUM Dora Dimitrieva a propus să formeze componența comisiilor “democratic”. “Noi trăim într-un stat democratic și, pentru ca totul să fie democratic propun să acordăm trei locuri în fiecare comisie consilierilor din partidul socialiștilor, dar pe ceilalți patru să selectăm din alte fracțiuni. În consiliu și așa majoritatea sunt socialiști…”, a remarcat Dimitrieva.

A susținut-o pe Dimitrieva consilierul din partea Partidului socialiștilor Vladimir Derivolcov. El deținea deja o listă pregătită cu numele celor patru comisii și a decis să o analizeze, — “avem 23 de consilieri, dar locuri în comisii sunt 28. Dmitrii Siumbeli este un finanțator, cu studii superioare, dar el nu este în nici o comisie”, — s-a arătat indignat Derivolcov și a continuat, — “din fracțiunea socialiștilor sunt doar 12 locuri în comisii, deși sunt 11 consilieri. Partidul “Șor” în consiliul are cinci consilieri, iar locurile în comisii sunt 11. Sunt trei comuniști în consiliu, iar în comisii — două locuri”, — a remarcat nu proporțional distribuirea locurilor  Derivolcov. “Cred că este necesar să distribuim rațional, pentru ca toți consilierii să fie implicați. Iată Cunev nu este nicăieri”, a menționat consilierul de la PSRM.

Dmitrii Gheorghiev de la PCRM s-a arătat indignat, de faptul că dorințele comuniștilor de a-i include pe consilierii lor în comisii nu au fost luate în considerare. „Noi pe domnul Cunev l-am propus în două comisii, dar voi spuneți, că el nu este nicăieri”,- s-a adresat Gheorghiev către Derivolcov.

“În primul rând, nu știm ce liste acolo privesc”, — a răspuns brusc primarul Lupov lui Gheorghiev. Și se pare că a înșelat, așa că cu cinci minute înainte de această discuție, Veaceslav Lupov, Ruslan Caireac de la PSRM și care prezidează Ivan Gheorghiev au făcut ultimele corecții la această listă.

Discuția a continuat Stepan Țolov. El a propus să anunțe toți candidații din fiecare comisie și să aleagă pe baza calităților profesionale. Președintele ședinței a declarat, că “au dat câte șapte persoane”  fiecărei comisii. Cine i-a oferit această listă pregătită, Ivan Gheorghiev nu a precizat și a citit numele dintr-o foaie dinainte imprimată: “În comisia de buget și finanțe se propune să fie incluși Dmitrii Niculicea, Stepan Moldovan, Ruslan Caireac de la PSRM și Veaceslav Lupov, Elena Zibili, Nicolai Mostovoi și Nicolai Priorov din partidul “Șor””.

“De ce era nevoie de o pauză și de sugestii din partea altor fracțiuni?”, s-a cointeresat Gheorghiev de la PCRM, făcând aluzie pe aceea că dorințele altor fracțiuni și candidaților independenți nu au fost luate în considerare.

„Aici nu avem încotro. Principalele partide sunt socialiștii și “Șor”, ei vor să controleze bugetul. Noi susținem”, — dintr-o dată și-a schimbat părerea consilierul de la ACUM Stepan Țolov.

După o scurtă discuție pentru componența comisiei bugetare au votat 17 consilieri. Împotrivă au fost trei din PCRM și Dmitrii Siumbeli, doi s-au abținut de la PSRM.

În comisia de construcții de asemenea a intrat consilierii din PSRM și “Șor” doar în proporție inversă — trei din “Șor” și patru din socialiști (Stepan Berov, Ruslan Caireac, Dmitrii Calciu, Andrei Terzi (PSRM), Elena Zibili, Gheorghii Ivanov, Veaceslav Lupov (“Șor”).

Cîte un singur loc pentru blocul ACUM și PCRM au fost „date” în comisiile de educație. Compoziția este: Anna Pulucciu, Ivan Gheorghiev, Marina Onica (PSRM), George Ivanov, Nicolai Mostovoi (Șor), Fedora Dimitrieva (ACUM), Anna Voitovici (PCRM).

Și câte un  singur loc blocul ACUM, PCRM și consilierul independent Vasilii Gaidarji au primit în comisia pentru agricultură. Din compoziție fac parte Dmitrii Niculcia, Vladimir Derivolcov, Dmitrii Gheorghiev, Gheorghii Ivanov, Sergei Priorov, Stepan Țolov, Vasilii Gaidarji.

În nici o comisie nu au fost incluși Carolina Popova de la PSRM, Veaceslav Cunev de la PCRM și independentul Dmitrii Siumbeli.

Socialiștii, sunt majoritatea în consiliu, au dat de fapt finanțele orașului la dispoziția și conducerea partidului “Șor”. Aici nu a fost fără acorduri, consideră sursele informate a TUK din primărie. Socialiștii ar putea fi de acord cu acest lucru, numai cu condiția, ca membrul PSRM să fie viceprimar. Și judecând după faptul că doar Carolina Popova de la PSRM nu este inclusă în nicio comisie, anume ea poate deveni unul dintre adjuncții primarului Lupov. Aceeași sursă, susține, că primarul Lupov, intenționează să-și ia trei adjuncți.

Bonus TUK! Un dialog interesant între primarul Lupov și consilierul Cunev după ședință

https://www.facebook.com/tuk.md/videos/2180777648895027/

C.: -Planificați să vă prezentați programul în viitorul apropiat. Acesta este programul despre care ați vorbit în cadrul campaniei pentru dezvoltarea orașului?

L.: -Da, când va veni timpul

C.: -Când aproximativ?

L .: -Cînd ne vom clarifica ce se întâmplă în primărie

C.: -Și cum a fost asta legat de programul vostru? Peste jumătate de an,e anul ?

L.: -Veți vedea totul

C.: -Adică, nu doriți să dați răspuns

L.: — Eu v-am răspuns

C.: -Ați avut recent un interviu, și ați spus, că în primărie se introduce sistemul electronic de gestionare a documentelor, așa este?

L.: -Da

C.: -Eu înțeleg corect, s-a organizat o ofertă, s-a semnat un contract cu compania, și ea face aceasta?

L.: -Se pregătește

C.: -Eu v-am întrebat, ați răspuns, că se introduce

L.: -Ei bine, se introduce, se pregătesc documentele. Mai mult decât atât ea va merge în cadou, despre ce ofertă vorbiți?

C.: -Eu nu știu, de aceea întreb.

L.: -Așa că mai întâi aflați, apoi spuneți

C.: -Dar eu cui adresez întrebarea? Vouă, pentru ca să-mi povestiți. Sunt oarecare cerințe deja dezvoltate pentru acest program?

L.: -Acest sistem funcționează, și este cel mai corect

C.: -Utilizarea oricăror astfel de decizii în organele guvernamentale trebuie să corespundă anumitor reglementări. […] Această procedură este planificată ?

L.: -Se planifică

C.: -Când putem afla despre procedură și ce pași trebuie să efectuăm

L.: -Când va fi, atunci veți afla

C.: -Eu corect înțeleg, că la toate întrebările consilierilor – veți răspunde << când voi dori- atunci voi răspunde>> 

L.: -Nu când voi dori, ci când va fi gata răspunsul. Când vom ajungem la el. Eu sunt doar o săptămână în primărie.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

vreauinfo.md

Похожие статьи

Добавить комментарий

Back to top button