Cetățean activ
В тренде

În satul Mirnoe a luat foc un câmp de grâu. O mare parte a recoltei a fost salvată (Foto)

În satul Mirnoe din raionul Taraclia a izbucnit un incendiu într-un câmp de grâu de 75 de hectare. La stingerea incendiului au participat 12 unități de echipament special și 24 de angajați ai inspectoratului pentru situații de urgență, poliție și întreprinderi agricole. Au fost salvate 40 de hectare de grâu, au anunțat TUK departamentul de pompieri și salvare al raionul Taraclia.

În după-amiaza zilei de 12 iulie, la granița cu Ucraina în satul Mirnoe din raionul Taraclia  ardea un câmp de grâu. La fața locului s-au deplasat un gardian de gardă și întregul corp de ofițeri al departamentului pentru situații de urgență al raionului Taraclia.

La sosirea la fața locului s-a constatat, că un câmp de grâu cu o suprafață totală de 75 de hectare era în flăcări.

În timp ce angajații stingeau focul cu pocnitori speciali, proprietarul câmpului a organizat încă cinci unități de mașini agricole — două tractoare cu rezervoare de apă și trei tractoare cu plug, care au început să are  rupturile prevenite de incendiu, pentru a preveni răspândirea focului spre alte câmpuri.

La fața locului s-a deplasat o altă echipă de pompieri a Departamentului pentru Situații de Urgență al raionului Taraclia, ai cărei angajați au fost distribuiți de-a lungul perimetrului câmpului pentru a preveni incendiul pe câmpurile învecinate.

La lichidarea incendiului s-a alăturat și departamentul de pompieri și salvare din raionul Vulcănești.

Incendiul a afectat 35 de hectare de grâu. 40 de hectare au fost salvate.

Localizarea incendiului a fost posibilă peste 25 de minute după sosirea pompierilor și lichidarea acestuia după o oră.

La stingerea incendiului au participat departamente de pompieri și salvatori ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, un agent economic, poliția de frontieră și inspectoratul de poliție din raionul Taraclia. În total la lichidare au luat parte 12 unități de echipamente speciale și 24 de angajați. Pentru stingerea incendiului au fost folosite 7 tone de apă.

Cauza incendiului și deteriorarea se stabilește.

Foto: DSU Taraclia

Departamentul pentru Situații de Urgență al raionului Taraclia reamintește agenților economici măsurile de prevenire a incendiilor în timpul campaniei de recoltare.

1. Recoltarea cerealelor ar trebui să înceapă cu împărțirea suprafețelor de cereale pe terenuri  de cel mult 30 de hectare, delimitându-le cu benzi tăiate de cel puțin 6 m lățime și benzi arate de cel puțin 4 m lățime, eliberate de paie și reziduuri de plante.

2. Asigurarea unor tratamente cu benzi arate de cel puțin 4 m lățime de-a lungul autostrăzilor, căilor ferate adiacente și centurilor forestiere.

3. Mașinile agricole, precum și mașinile cu motoare cu ardere internă, implicate în campania de recoltare, trebuie să fie echipate cu descărcătoare de scântei, stingătoare și pături din materiale necombustibile.

4. La depozitarea cerealelor în movilă, distanța de la vârful movilei la elementele combustibile ale acoperișului, corpurilor de iluminat și cablurilor electrice trebuie să fie de cel puțin 0,5 m.

5. Uscătoarele mobile trebuie amplasate la o distanță de cel puțin 10 m de clădirea depozitului de cereale.

6. Fânurile, magaziile și grămezile de furaje sunt plasate la o distanță de cel puțin 15 metri de liniile electrice și cel puțin 20 de metri de drumuri și cel puțin 50 de metri de clădiri, construcții și structuri.

7. Este strict interzis  fumatul și folosirea flăcărilor deschise pe câmpuri, terenuri, miriști, pe secerătoare și vehicule care transportă cereale și paie sau mai puțin de 100 m de la punctele de colectare și depozitare a cerealelor.

8. Este interzisă arderea de paie sau alte resturi vegetale pe câmpuri, sau foloseșirea focul deschis pentru a distruge dăunătorii de pe miriști.

De la începutul verii, Departamentul pentru Situații de Urgență din raionul Taraclia a efectuat 59 de deplasări, dintre care 20 pentru a stinge iarba uscată și alte 10 pentru stingerea haldelor de gunoi, dintre care șase doar la halda de gunoi a orașului Taraclia. Încă două călătorii s-au ocupat de stingerea mașinilor agricole și câmpului cu grâu.

Cum afectează incendiile forestiere ecologia și mediul?

Poluarea aerului. Deoarece pădurea este principalul furnizor de oxigen, după distrugerea sa, oxigenul nu se formează, prin urmare, dioxidul de carbon, care dăunează sănătății umane, nu este absorbit, ceea ce poluează atmosfera. Scade calitatea aerului. Se deteriorează calitatea apei potabile datorită faptului că, apele subterane, izvoarele și râurile după incendiile forestiere nu sunt îmbogățite cu apă. După incendiile forestiere, solul își pierde fertilitatea, nu este protejat de precipitații intense și este supus eroziunii. Din cauza incendiilor forestiere sunt ucise microorganismele benefice ale solului.

În raioanele, în care sunt pante abrupte, pământul se rupe în bucăți și cade în caz de incendiu, astfel încât sistemul ecologic nu se poate recupera singur. Se distrug resursele naturale ale pădurii. Rezervoarele de apă sunt poluate cu cenușă, care cade împreună cu precipitațiile după un incendiu, afectând astfel peștii și plantele acvatice.

Incendiile forestiere au nu numai consecințe asupra mediului, ci și economice și sociale. Desigur, incendiile forestiere implică pierderi economice semnificative. Sume uriașe sunt cheltuite pentru a stinge focul și pentru a restabili ceea ce a distrus. Dacă focul s-a răspândit pe terenurile agricole, atunci cel mai probabil a distrus toate culturile și animalele.

Cea mai gravă consecință a incendiilor forestiere este moartea oamenilor, în special a pompierilor și a salvatorilor. În plus, fumul și praful provenit din incendii provoacă disconfort respirator sever și pot afecta în mod semnificativ sănătatea persoanelor cu alergii și boli respiratorii.

În timpul unei perioade periculoase de incendiu în pădure, este strict interzis:

— de a face focuri, de a  folosi grătare și alte dispozitive de a găti

— fumatul, aruncarea de chibrituri arse, mucuri de țigară, scuturarea cenușii fierbinți din pipele de fumat

— de a trage arme, de a folosi obiecte pirotehnice

— de a alimenta rezervoarele motoarelor cu ardere internă care funcționează, de a îndepărta echipamentele cu un sistem de alimentare defect al motorului și, de asemenea, fumatul sau folosirea  focului deschis lângă mașinile, alimentate cu combustibil

 — de a lăsa sticle, bucăți de sticlă și alte resturi pe poiană de pădure luminată de soare

 — de a arde iarba, precum și miriște pe câmpuri.

AO TARSMI este beneficiar al Programului de granturi locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din regiunea de sud cu privire la importanța și calitatea serviciilor furnizate în domeniul alimentării cu apă, canalizare și deșeuri menajere” în raionul Taraclia.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Добавить комментарий

Back to top button