Cetățean activТараклия

În satul Roșița din raionul Taraclia a avut loc o acțiune de curățare a izvorului

Săptămâna trecută în satul Roșița din raionul Taraclia voluntarii mișcării ecologice “Green Home”, împreună cu autoritățile locale din Albota de Sus, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale ale Fondului pentru inovare și dezvoltare durabilă și Ecou XXI au organizat o „acțiune verde”, a cărei esență este curățarea și îmbunătățirea uneia dintre cele mai mari surse de apă din sat. TUK a participat la acțiune, a făcut cunoștință cu voluntarii și a aflat planurile lor pentru acest an.

La jumătatea lunii iunie, pe pagina de Facebook jurnalistul TUK a văzut un anunț pe pagina GreenTeh Society despre acțiunea ecologică pe teritoriul raionului Taraclia. În ziua și locul stabilit, voluntarii “Green Home” au început să lucreze la curățarea sursei de apă din satul Roșița, din comuna Albota de Sus. Este demn de remarcat faptul că printre participanți au fost și locuitorii orașului Taraclia. Vlad Caireac a venit în satul Roșița din propria dorință. „Nu contează unde au loc acțiunile ecologice, dacă vrei să ajuți și să faci o faptă bună. Mărturisesc că băieții cărora le-am propus să meargă cu mine nu m-au înțeles, dar eu cred că trebuie să depunem toate eforturile pentru a proteja mediul. Trebuie să încercăm să refacem tot ce ne-a dat natura, să păzim, să păstrăm și să înmulțim ”, — spune Vlad Caireac.

Primarul comunei, Alexandru Tătărescu spune, că vin aici pentru a treia oară. „Nămolul și noroiul am scos cu mâinile noastre. După ultima dată când a plouat puternic, izvorul deja restaurat a fost puternic îngrămădit  cu nămol”, — spune Tătărescu.

El a menționat, de asemenea, că în această zi, voluntarii au cernut piatra naturală, care va fi folosită pentru așezarea întregului izvor, treptele care duc spre aceasta din ambele părți, precum și calea, care duce la locul de odihnă — un foișor acoperit .

„În primul rând, vom curăța totul, apoi îl vom clorina, îl vom întinde frumos cu o piatră și vom pune un strat de impermeabilizare, astfel încât să nu ajungă precipitații, astfel încât pentru a menține izvorul în siguranță și potabil”, —  spune primarul Tătărescu despre planuri. El a subliniat, de asemenea, că toate lucrările sunt efectuate de voluntari, inclusiv și așezarea cu pietre. „O persoană lucrează cu noi, care are mai mult de 55 de ani de experiență lucrând cu piatră, o face pentru satul său absolut gratuit.”

În comuna Albota de Sus sunt 50 de izvoare, dintre care doar trei sunt în stare de funcționare, adică de unde se poate lua apă. Restul au fost lansate. Potrivit cuvintelor primarului, ideea de a curăța și reface izvoarele aparține oamenilor — locuitorilor comunei. „Aceasta este o idee minunată nu doar din punct de vedere al extracției apei, ci și din punct de vedere turistic. În planurile noastre este să refacem și albia râului Salcia și să ne ocupăm de designul peisagistic, să construim un lac artificial și să includem toate aceste obiecte într-un traseu turistic, care să atragă turiștii în comuna noastră ”, — spune primarul despre planurile pe termen lung.

Din conversație devine clar, că acest izvor este deja al patrulea la rând, care a fost restaurat de primărie împreună cu locuitorii comunei. „Din bugetul local a fost plătită lucrarea excavatorului, și de asemenea a fost achiziționată piatra naturală. Restul locuitorii fac cu mâinile lor ”, — a concluzionat primarul.

împreună cu voluntarii a lucrat Natalia Suditu, directorul Fondului pentru inovare și dezvoltare durabilă, cu participarea căruia se implementează acest proiect. Ea a venit din Chișinău, pentru a participa la acțiune.

„Unul dintre “pilonii” de dezvoltare a proiectului este – mișcarea de voluntari  Green Home. Esența mișcării – este consolidarea tuturor eforturilor populației civile din raionul Taraclia în scopul unirii și rezolvării problemelor actuale legate de ecologie și schimbări climatice. Se prevede  „acțiunea verde” lunară în localitățile din raionul Taraclia, unde prin eforturi comune se vor desfășura Acțiuni Verzi  pentru protejarea mediului, pentru abordarea problemelor legate de terenurile degradate și amenajarea teritoriului. De asemenea, în cadrul Proiectului, este planificată organizarea unei conferințe pe o „tematică verde”  în octombrie anul 2021 — vorbește despre esența proiectului Suditu.

„Suntem recunoscători că primele persoane din comună au răspuns [la apel], au atras populația civilă și voluntari. Băieții sunt toți oameni foarte dinamici și interesanți ”, — subliniază Suditu.

Pentru participanți a fost organizată o gustare la aer liber, deasemenea au fost dăruite tricouri și chipiuri.

„Consolidarea societății pentru a rezolva problemele de mediu prin implicarea lor în procesul decizional vorbește despre democrație și drepturi egale în raport cu cetățenii, în contextul vocii lor, al percepțiilor lor, al ideilor lor auzite. Astfel de proiecte ar trebui să aibă succes ”, — pune accent asupra acestui aspect directorul Fondului pentru inovare.

După ce au terminat toată munca, băieții au discutat despre perspectivele dezvoltării mișcării de voluntari din raionul Taraclia, și și-au împărtășit ideile pentru „acțiuni verzi” în localitățile din raion.

Asemenea „acțiuni verzi” sunt planificate în raionul Taraclia una pe lună.

Proiectul este susținut de Programul de Granturi Mici pentru Fondul Global pentru Mediu (GEF, SGP), PNUD și este implementat cu participarea activă a Fondului pentru inovare și dezvoltare durabilă (FIDD) și a organizației neguvernamentale Ecou XXI.

AO TARSMI este beneficiar al Programului de granturi locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din regiunea de sud cu privire la importanța și calitatea serviciilor furnizate în domeniul alimentării cu apă, canalizare și deșeuri menajere” în raionul Taraclia.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Добавить комментарий

Back to top button