Cetățean activ
В тренде

În Taraclia a fost înființată mișcarea de voluntari Greenhome. Ei se vor ocupa de rezolvarea problemelor de mediu în raion

Pe 4 iunie, în clădirea Zonei Economice Libere din Taraclia a avut loc o întâlnire de lucru, în cadrul căreia a fost dezvoltat programul de mișcare a voluntarilor Greenhome. Primarii din localitățile raionului împreună cu societatea civilă au dezvoltat o strategie pentru program în domeniul ecologiei.

Reprezentanta Fondului pentru inovare și dezvoltare durabilă Natalia Suditu a menționat, că proiectul își pune ținta „să rezolve probleme urgente de mediu, și să ridice nivelul de competitivitate în întregul raion prin proiecte eficiente și perspective, care ar crea noi locuri de muncă. Scopul întâlnirii noastre de astăzi este de a crea un plan de acțiune eficient, care, cu ajutorul mișcării de voluntari „verzi” din raionul Taraclia, în 15 primării, să rezolve central problemele de mediu ”.

Reprezentant al ONG-ului ECOU Galina Burimecicova a spus că „în cadrul proiectului va fi creat un parc arboretologic în Taraclia (nu departe de mănăstire), 4 hectare de spațiu verde vor fi plantate la Tvardița, va fi creată o creșă la una dintre instituțiile de învățământ din raionul Taraclia (probabil că va fi la școala profesională din Ciumai) «.

Natalia Suditu și-a adăugat colega și a subliniat, că va fi „un centru demo agro-tehnologic cu caracter regional, unde vor fi prezentate cele mai noi tehnologii din sectorul agricol — hidroponica sistemelor de irigații, sisteme senzoriale pentru tipurile de fructe și legume și fructe de pădure. În plus, centrul va oferi un expert și o evaluare de consultanță pentru agenții economici». Suditu și a subliniat, că în regiunea sudică un astfel de centru nu există.

Autorii proiectului sunt încrezuți, că crearea și formarea unei mișcări voluntare de mediu va avea ca scop formarea unei culturi a mediului, abilități de protecție a mediului, dobândirea de abilități de către tineri în activități profesionale de muncă și management, promovarea dezvoltării personale, precum și procesele de adaptare socială a tinerilor.

Participarea la mișcarea ecologică a voluntarilor va forma la tineri o poziție activă în viață, un sentiment de responsabilitate, motivație pentru mediu și patriotism autentic. Eco-voluntariatul are un potențial semnificativ pentru a pune lucrurile în ordine: îmbunătățirea zonelor urbane, lichidarea depozitelor de deșeuri neautorizate, plantarea și îngrijirea spațiilor verzi.

Potrivit cuvintelor Galinei Burimecicova, întâlnirile voluntarilor vor avea loc o dată pe lună, în timp ce se presupune, că mișcarea verde va crește, iar numărul voluntarilor se va mări. „Vom colecta inițiative și idei, precum și probleme urgente care necesită soluții imediate. Și pentru aceasta nu este deloc necesar de scris un proiect, este posibil să îl rezolvăm prin eforturi comune ”, — subliniază Galina Burimecicova.

Programul mișcării de mediu voluntar Greenhome acoperă punerea în aplicare a diverselor măsuri de îmbunătățire a mediului: un sistem eficient pentru colectarea, îndepărtarea și exportarea gunoiului și a deșeurilor menajere, plantarea spațiilor verzi și crearea unor zone de agrement, reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, epurarea apelor uzate, fântânilor, rezervoare și râuri, amenajarea infrastructurii publice.

Participanții la întâlnirea de lucru au evidențiat problemele actuale ale raionului Taraclia în domeniul ecologiei – defrișarea pădurilor, deșeurile, haldele de gunoi, lipsă de canalizare, utilizare ineficientă a resurselor de apă — acestea sunt doar câteva dintre problemele ridicate la întâlnire.

„Utilizarea eficientă a apei în izvoare înseamnă curățarea acestora, gândirea la cum să le îmbunătățim, luând în considerare atractivitatea lor turistică și plantarea copacilor. Am curățat un izvor în satul Roșița. S-au adunat 10-15 persoane, primăria a comandat piatră și lucrarea unui excavator, am lipit cu acea piatră, am făcut piscină, hidroizolare. Anterior, apa abia picura acolo, dar acum dă 30 de tone de apă pe zi”, — povestește despre experiența rezolvării problemelor de mediu din comuna Albota de Sus primarul Alexandr Tatarescu.

El a mai spus că în comună sunt mai multe lacuri neînregistrate. „Pe unul dintre lacuri era apă, barajul a izbucnit, noi am făcut-o. Văd acolo o piscină bună și naturală de înaltă calitate. Acolo curg izvoare curate, nu este nevoie de pompe pentru pomparea apei, nu este nevoie de consum de energie pentru întreținerea acestui bazin. Este necesar să se facă un proiect pentru o structură hidraulică, să o întărească, să aducă 2 mii de tone de nisip, astăzi se construiesc insule de nisip, iar acesta poate fi un bazin excelent pe teritoriul unui hectar de teren ”, — primarul spune că și această zonă de recreere ar putea aduce profit.

Voluntariatul sau activitatea de bună voie este destul de răspândit în întreaga lume. Aceasta este așa-numita donație gratuită, voluntară, a timpului, a eforturilor și a resurselor proprii în beneficiul unei persoane, al unor grupuri de oameni sau al societății în ansamblu, precum și pentru salvarea animalelor și plantelor și asistență pentru teritoriile protejate.

Orice activitate de voluntariat joacă un rol imens în viața societății. Există multe probleme greu de rezolvat fără ajutorul voluntarilor. Tipurile de activități de voluntariat acoperă toate domeniile relevante — organizarea de evenimente, asistență la navigație, medicină, păzirea naturii, lucrul cu grupuri vulnerabile ale populației, cu copii, animale, restaurarea monumentelor istorice culturale, prevenirea alcoolismului și fumatul tutunului, căutarea oamenilor dispăruți și multe altele.


AO TARSMI este beneficiar al Programului de granturi locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din regiunea de sud cu privire la importanța și calitatea serviciilor furnizate în domeniul alimentării cu apă, canalizare și deșeuri menajere” în raionul Taraclia.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Добавить комментарий

Back to top button