Cetățean activ
В тренде

în Taraclia vor fi reparate drumurile aproape de 14 milioane de lei

27 februarie consilierii consiliului raional au distribuit fondurile fondului rutier pentru reparația și reconstrucția drumurilor raionale și a trotuarelor. Din cele aproape 15 milioane de lei alocate de la bugetul de stat, au fost distribuite mai puțin de 14 milioane. Pentru cei care nu au urmărit transmisia în direct de la ședință, TUK povestește pe care drumuri vor cheltui banii bugetari.

La ședința consiliului raional, 27 februarie, consilierilor li sa propus să ia în considerare și să aprobe programul de distribuire a fondului din fondul rutier pentru anul 2020.

Pentru întreținerea iernii și lupta împotriva gheții au fost alocați 240 de mii de lei. Contractul este încheiat cu o singură companie, care va efectua aceste lucrări. Din spusele specialistului departamentului de construcții  al lui Stepan Berov, anul acesta o parte din fondurile acestei sume au fost cheltuite.

Pentru proiectarea a trei kilometri a drumului L642 de la restaurantul Woodhouse  și până la spitalul raional vor fi cheltuiți 250 de mii de lei, iar alți 350 de mii de lei pentru proiectarea drumului L648 la o întindere de 4,25 km de la satul Salcia până în satul Hârtop. Pe această secțiune nu este  drum, construcția va permite de a uni aceste două localități.

În acest an, vor continua lucrările cu privire la deplasările pe străzi, perpendiculare pe Lenin este vorba de toate străzile regiunii de sud din centrului Taracliei și până la cercul de la  „marginea inferioară“ a orașului. În intersecție vor depune un strat de acoperire continuu cu un amestec de beton asfaltic în  mod fierbinte de 5 cm grosime. Pe aceasta raionul planifică să cheltuie 700 mii de lei.

Trotuarul se va face pe drumul L642 de la restaurantul Woodhouse până la ocolul silvic Taraclia, el se va uni cu trotuarul, care a fost făcut anul trecut, și va continua pe strada Ceban (de la stația de epurare a apei până la intersecția policlinicii). Aici se vor alipi și spațiile verzi, care astfel se vor pune anul acesta. Potrivit cuvintelor lui Berov, acestea sunt necesare pentru a proteja maxim pietonii. Pe același drum, este planificat așezarea unui strat continuu de beton asfaltat într-un mod fierbinte, de 5 cm grosime, și pentru toate aceste lucrări se vor cheltui un milion și jumătate de lei.

Construcția trotuarelor va continua și pe strada Lenin, de pe strada Chirov până la școala gimnazială Taraclia. Aceasta va fi o continuare a trotuarului construit anul trecut (de la Agroindbank până la Taraclia — Gaz). Trotuarele vor costa bugetul raional o jumătate de milion de lei. Șosele pietonale vor fi construite și în localitățile raionului — în satele Hârtop, Cialâk și Aluatu în sumă de 730 de mii de lei.

Două sute de mii de lei se planifică a fi cheltuite pentru construirea unui trotuar pe strada Ștefan cel Mare (de la farmacie și până la strada laterală Raevschi) și pentru repararea gardurilor de construcții administrative încăperii consiliul raional nr.2.

Repararea gropilor se va efectua pe toate drumurile de importanță raională cu acoperire de beton asfaltic. În acest scop au fost planificate un milion de lei.

Un alt milion și jumătate va fi cheltuit pentru reparația drumului care duce spre satul Novosiolovca (de la întoarcerea la Novosiolovca până la cele două poduri). Pe acest drum se va realiza un strat continuu de beton asfaltat în mod fierbinte, cu o grosime de 5 cm. În același mod, se va repara o partea din drumul L640 (Valea-Pergei) de un milion de lei, și în satul Mirnoe o parte a drumului L650 de două milioane

La profilarea drumurilor cu adaos de material se va cheltui un milion și jumătate  și pentru dispozitivul bordurilor și șanțurilor încă 600 mii lei. Pentru îmbunătățirea drumurilor și zonei înconjurătoare (înverzirea, cosirea ierbii, curățarea de murdărie, repararea monumentelor la intrarea în oraș și curățarea zonei opririlor) este planificat 620 mii lei. În decizie nu este indicat despre care opriri, monumente  și drumuri merge vorba.

O altă jumătate de milion vor fi cheltuite pentru instalarea indicatoarelor și marcajelor pe drumuri, jumătate de milion pentru frezarea și repararea drumurilor cu pietriș, 30 de mii pentru supravegherea terenului și 100 de mii pentru supraveghere tehnică.

Au fost distribuite 13 milioane 820 mii din suma totală a fondul rutier  de 14 milioane 788 mii lei. Potrivit cuvintelor specialistului departamentului de construcții Stepan Berov, „după efectuarea ofertelor și încheiere contractelor, din fondurile rămase și în dependență de suma colectată, — vom decide, ce să mai reparăm anul acesta.”


 Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button