Cetățean activ

„Situația cu pădurile în raion este dezastruoasă”. În Taraclia au înființat o nouă întreprindere pentru silvicultură, care se va ocupa de împădurire

În raionul Taraclia  s-a înființat o nouă întreprindere pentru vânătoare și silvicultură. Această inițiativă a fost dezvoltată și pusă în aplicare de către autoritățile raionale din Taraclia, precum suprafața forestieră pe teritoriul raionului scade, dar primăriile nu au posibilitatea de a păstra sau de a crește suprafața. Împreună cu silvicultura Taraclia, care funcționează sub jurisdicția “Silva-Sud” din Cahul, la fel se vor ocupa de împădurire, plantare și atragerea investițiilor în domeniul ecologiei. Potrivit autorităților, înființarea și funcționarea acestei întreprinderi vor accelera soluționarea problemei reducerii suprafeței forestiere.

Inițiativa de a înființa această întreprindere a apărut acum câțiva ani în direcția agriculturii din raionul Taraclia. Numeroase scrisori către guvernul Republicii Moldova, Ministerul Agriculturii și agenției “Moldsilva” au primit un răspuns doar în vara anului 2020. Potrivit șefului direcției agriculturii din raionul Taraclia Dmitrii Gheorghiev „raionul Taraclia este situat geografic în zona de stepă, unde scade cantitatea minimă de precipitații. În plus, regiunea noastră este caracterizată de temperaturi ridicate și vânturi puternice”, —  explică necesitatea plantării pădurilor în raion Gheorghiev.

El a menționat, de asemenea, că în raionul Taraclia sunt peste 45 de mii de hectare de teren agricol, care suferă anual de lipsa plantațiilor forestiere. Pădurile, conform standardelor europene, ar trebui să ocupe 27% din suprafața țării. „În medie, împădurirea în Moldova este de 12%, în raionul Taraclia conform statisticilor — 6%, dar de fapt doar 4%”, — afirmă Gheorghiev, subliniind, că situația cu privire la plantațiile forestiere în raion este deja astăzi dezastruoasă.

Directorul Agenției “Moldsilva” Dmitrii Cojocaru a povestit pentru TUK, că „în anii 70 [silvicultura pe teritoriul raionului] exista, ulterior au fost uniți cu Cahul (Silva-Sud Cahul – n. edit.) și am rămas  doar cu ocolul silvic. Multe hectare de pădure sunt administrate de primăriile raionului [Taraclia]. Întrucât [ei] nu au nici bani, nici oameni să întrețină și să efectueze în mod corespunzător diferite operațiuni de v-taraklii-proshla-prezentacija-modelej-subțiere, am propus la o întâlnire cu primarii să transferăm aceste păduri către agenția “Moldsilva” —  povestește Cojocaru.

El a mai spus, că este o astfel de practică similară și de succes în raioanele Soroca și Telenești. „Scopul principal — este de a obține teren forestier, care trebuie plantat”, afirmă Cojocaru și adaugă, că „în ultimele decenii, suprafețele forestiere din republică au crescut cu 60 de mii de hectare”.

Pentru a crea o silvicultură funcțională și deplină, în bilanțul său ar trebui să fie nu mai puțin de 7 mii de hectare de păduri. „3,5 mii de hectare sunt în fondul forestier de stat, puțin mai mult de o mie de hectare vor fi transferate la soldul noii întreprinderi de către “Moldsilva” din Moscovei (satul raionului Cahul — n. edit.), restul de 2,5 mii de hectare sunt sub jurisdicția primăriilor din raion. „Acum lucrăm activ cu ei, convingându-i de necesitatea de a transfera aceste terenuri către o nouă întreprindere, care va lucra cu fonduri și organizații internaționale și va atrage investiții și finanțare pentru reîmpădurire”, — spune directorul Întreprinderii de Vânătoare și Silvicultură din raionul Taraclia Ivan Pogarniciuc.

Săptămâna trecută, comisia raională și-a finalizat activitatea, care a făcut turul tuturor celor 15 primării ale raionului Taraclia, unde a vorbit despre scopurile și obiectivele  Întreprinderii de vânătoare și silvicultură din Taraclia. „Această întrebare primarii localităților vor supune adunării cetățenilor. Mai târziu, este necesară o decizie a consiliului pentru a transfera aceste terenuri «, — clarifică Pogarniciuc și recunoaște, că s-a confruntat cu scepticism la întâlnirile cu unii primari și consilieri din sate. „Pe de o parte, această neîncredere poate fi înțeleasă, terenurile care aparțin oamenilor sunt oferite să fie date statului. Dar, pe de altă parte, primăriile nu au și nu sunt finanțe pentru reîmpădurire, așa că starea lor se va înrăutăți ”, — explică situația directorul silviculturii.

Anul trecut consilierul raional și orășenesc din Taraclia, președintele consiliului de administrație al asociației companiilor IT, membru Consiliului Economic pe lîngă Președintele Republicii Moldova, Veaceslav Cunev a finanțat plantarea a două hectare de pădure într-o localitate din raionul Taraclia. „Am decis să lansăm un program pentru refacerea centurilor forestiere și a pădurilor din raionul Taraclia. Și chiar am promis primăriei care prima va face toate lucrările preliminare finanțarea plantării a două hectare pentru pădurea viitoare. Acest bonus a fost acordat locuitorilor satului Corten”, — povestește despre inițiativă Cunev.

De asemenea, el crede că „plantarea centurilor forestiere — nu este ușoară și costisitoare. Autoritățile locale sunt conștiente de faptul că refacerea pădurilor va trebui să preia finanțe din bugetele lor și să atragă granturi, dar mulți nu au nici suficiente cunoștințe, nici experiență, nici fonduri pentru aceasta, așa că statul ar trebui să le ajute. În mod ideal, țara ar trebui să adopte un program de stat pentru plantarea centurilor și pădurilor forestiere. Este necesar să se identifice plantele, care vor crește și vor da roade în 30-40 de ani fără disconfort datorită creșterii temperaturilor medii ”, — consideră Cunev.

Raionul, potrivit șefului direcției agriculturii Dmitrii Gheorghiev, „ în primii câțiva ani va susține întreprinderea. Înțelegem că plantațiile forestiere cresc mult timp, prin urmare, în primii 3-5 ani, o parte din costuri vor fi acoperite de bugetul raional ”, — subliniază Gheorghiev.

Potențialul raionului crește odată cu funcționarea creșei pe teritoriul său, care la fel  are nevoie  de modernizare și investiții. „Dar ar trebui să devină nucleul întreprinderii forestiere”, — este sigur șeful direcției agriculturii al raionului.

Vă reamintim că în toamna anului trecut pentru prima dată în ultimii zece ani în raionul Taraclia  au fost plantați copaci în sumă de 50 de mii de lei din Fondul ecologic național, 20 de hectare de pădure din granturi atrase și alte 20 de hectare de pădure au plantat  „Silva-Sud”. La amenajarea teritoriului au luat parte primăriile, fundațiile și agenții economici. 

În iulie anul trecut, conform decretului Guvernului Republicii Moldova № 560 în raionul Taraclia a fost creată o întreprindere pentru vânătoare și silvicultură, care a fost inclusă în divizia structurală a agenției „Moldsilva”. Finanțarea noii întreprinderi va fi mixtă — fonduri de stat și fonduri proprii.


AO TARSMI este beneficiar al Programului de granturi locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din regiunea de sud cu privire la importanța și calitatea serviciilor furnizate în domeniul alimentării cu apă, canalizare și deșeuri menajere” în raionul Taraclia.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ

Добавить комментарий

Back to top button