Cetățean activ

Stinge lumina. Raionul Taraclia se alătură acțiunii “Ora Planetei”

Ora Planetei — сea mai mare campanie de mediu de pe planetă, care este organizată de Fondul Mondial pentru Faună Sălbatică (WWF — World Wildlife Fund). Scopul său este de a atrage atenția asupra necesității unei atitudini responsabile față de natură și resursele planetei. Consiliul raional din Taraclia se alătură acțiunii și solicită locuitorilor raionului să stingă luminile și toate aparatele de la electricitate de la 20.30 la 21.30 sâmbătă, 27 martie.

În fiecare an, toate țările participante, conform Fondului Mondial pentru Faună Sălbatică erau 190 în anul 2019, ridică una dintre cele mai presante subiecte ecologice. Culmea campaniei este însăși “Ora Planetei”. Republica Moldova se alătură anual acestei acțiuni din anul 2009.

Milioane de oameni din 180 de țări își sting luminile și aparatele electrice timp de o oră. În fiecare an, mii de monumente arhitecturale ale lumii își sting iluminarea: cum ar fi Turnul Eiffel, Big-Ben, Colosseum. De exemplu, anul trecut s-au stins luminile la cele 103 etaje la Empire State din New York, Kremlinul Moscovei, Turnul Eiffel din Paris, Opera din Sydney, Moscheea Al-Fatiha din Bahrain, autodromul  Formula-1, Big Benul din Londra , aeroportul din Los Angeles și în multe altele. În anul 2021, acțiunea v-a avea loc sâmbătă, 27 martie, între orele 20.30 — 21.30.

Anul acesta, acțiunii se va alătura raionul Taraclia. Conform informațiilor administrației raionale, pe 27 martie la ora 20.30 se vor stinge luminile clădirilor administrative ale consiliului raional. În plus, autoritățile raionale au solicitat să se alăture acțiunii toți primarii localităților și locuitorii din raion.

Specialistul în domeniul tineretului al Departamentului de educație al raionului Taraclia Victoria Baranciuc, consideră, că acțiunea “Ora Planetei” atrage atenția tuturor locuitorilor planetei asupra problemelor ecologice ale Pământului și asupra schimbărilor climatice. „Astăzi faptul acesta este destul de important și actual. Noi în fiecare zi folosim diverse gadgeturi și dispozitive electrice, dar o oră de „tăcere” pe Pământ ne poate face pe mulți dintre noi, cel puțin, să se gândească la unele probleme ecologice reale”, — menționează Baranciuc. „Sunt gata să susțin această acțiune și să nu pornesc aparatele electrice de la 20.30 la 21.30 pe 27 martie, arătând astfel atitudinea mea grijulie față de problemele casei noastre comune — Pământul”, — spune în concluzie Victoria Baranciuc.

Anual la acțiune se alătură campania Premier Energy, care operează în sectorul energetic. „Noi anual aprobăm și implementăm un plan de activități din 2009, care vizează în principal informarea consumatorilor, pentru a motiva cât mai multe persoane să adere și să participe personal la Ora Planetei”, — se informează pe site-ul oficial al operatorului distribuitor a rețelei.

Olga Colari, rezidentă în Chișinău, născută în orașul Taraclia, crede, că acțiunea „Ora Planetei” — este „o acțiune drăguță, dar nu mai mult. Ea nu rezolvă nimic, deși oferă motive să ne gândim cum am scuturat Pământul cu cheltuielile activităților vieții noastre. Am participat de mai multe ori și, dacă nu uit, anul acesta la fel voi stinge simbolic lumina timp de o oră.

Dar eu cred mai mult în ceea, că mult mai mult noi putem și trebuie să facem în fiecare zi pentru a proteja planeta și, prin urmare, pe noi înșine și generațiile viitoare. Trebuie să educăm în sine obiceiurile eco-comportamentului. Aceasta este foarte simplu, dar de cel mai important lucru am fost învățați încă la școală: să protejăm flora și fauna, să nu aruncăm gunoiul, să nu dăunăm etc.

Desigur, când sunt introduse proiecte neecologice la nivel corporativ, iar companiile ignoră cerințele ecologice, ideea că toată lumea poate contribui pare puțin naivă, dar totuși … Putem fi mai atenți la consumul apei acasă și să protejăm sursele de apă proaspătă. În fiecare zi putem sorta deșeurile, chiar dacă avem încă mari dificultăți în procesarea acestora. Putem alege tipuri de transport mai ecologice, mergând mai des pe jos. Să fim mai conștienți cu privire la cumpararea hainelor, să reducem utilizarea  produselor chimice de uz casnic, să reducem utilizarea plasticului, să stingem aerul condiționat, în cele din urmă… Noi trebuie să plantăm copaci, plante, să creăm parcuri etc.”, —  subliniază importanța participării fiecărui locuitor al planetei în domeniul protecției mediului Olga Colari.

Ce poți face de “Ora Planetei” ?

Stinge lumina și deconectează toate instanțele, ce nu sunt vitale, pentru o oră sâmbătă, 27 martie 2021, la 20:30, ora locală.

Echipa organizatoare a pregătit, de asemenea, o listă de activități alternative, pe care le puteți face în această oră.

# Cina în întuneric. Lumânările vă vor oferi o atmosferă mult mai frumoasă;

# Jocurile și lectura pe întuneric (și aici lumânările pot fi foarte utile);

# Organizați o seară de film tematic;

# Organizați campingul în curtea casei;

# Încercați să faceți o ședință foto pe întuneric sau să desenați.

Vezi lista cu peste 20 de lucruri pentru a le face cu familia pentru o experiență memorabilă care vă vor apropia de natură și de comunitatea “Ora Planetei”.


AO TARSMI este beneficiar al Programului de granturi locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din regiunea de sud cu privire la importanța și calitatea serviciilor furnizate în domeniul alimentării cu apă, canalizare și deșeuri menajere” în raionul Taraclia.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Добавить комментарий

Back to top button