Cetățean activ
В тренде

UE va oferi 5 milioane de euro pentru extinderea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova

Centrul regional „CONTACT-Cahul” a prezentat un program local de granturi cu un buget de 600 de mii de euro pentru regiunea de sud, din 4,9 milioane de euro alocate de UE. Programul este conceput pentru a sprijini cetățenii pentru participarea lor activă la procesul de luare a deciziilor, contribuind la raportarea puterii de stat și la reducerea corupției. Programul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ).

Granturile sunt oferite organizațiilor publice pentru a pune în aplicare idei inovatoare de participare constructivă a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor în patru domenii — apă și canalizare, gestionarea deșeurilor, eficiența energetică și mediul înconjurător.

„Cetățenii prin intermediul organizațiilor societății civile trebuie să atragă la răspundere autoritățile locale responsabile, dar în același timp, trebuie să știe despre problemele asociate cu furnizarea de servicii publice, și să își îndeplinească obligațiile în calitate de clienți ai acestor servicii. În cadrul proiectului, vom încuraja și vom susține participarea reprezentanților diferitelor grupuri vulnerabile — persoane în vârstă, persoane cu dizabilități, minorități etnice și participarea tinerilor ”, subliniază consultanta de proiect Elena Spânu.

Pentru organizațiile non-guvernamentale vor fi oferite trei tipuri de granturi: mici — până la 10.000 de euro, media — până la 30.000 de euro și granturi mari de pana la 50.000 de euro. În plus, va fi creată o rețea de organizații regionale ale societății civile pentru a facilita schimbul de experiență și cele mai bune practici în cooperare cu autoritățile locale și regionale în furnizarea de servicii calitative pentru cetățeni.

„La nivel regional, vom asigura sinergii între organizațiile societății civile în implementarea de proiecte viabile, inovatoare, bazate pe nevoile tuturor cetățenilor, inclusiv ale grupurilor defavorizate, stimulând activ participarea tinerilor”, spune Silvia Strelciuc, director executiv al CONTACT-Cahul.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) în toată țara, din octombrie 2019 până în septembrie 2021. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cu un buget total de 4,9 milioane de euro, din care 3.75 milioane de euro sub formă de granturi.

Organizațiile interesate de acest grant, pot face cunoștință cu conducerea solicitantului aici: eu4civilsociety.md

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

vreauinfo.md

Добавить комментарий

Back to top button