КагулПартнёрский материалЭксплейнеры

Explainer. Descoperă secretul apei pure de la S.A. “Apă-Canal Cahul”

Când izvoarele râului nostru Prut încep călătoria către stația de tratare a apei a S.A. “Apă-Canal Cahul”, apa se întâlnește cu adevărata alchimie. Într-o cameră specială, apa primește o doză de sulfat de aluminiu și clor. Aici începe magia: acești agenți chimici își fac loc prin apă, provocând o reacție minunată și coagulând impuritățile. TUK descrie cum acest proces  minunat duce la obținerea apei pure pentru fiecare consumator.

Coagularea și magia reactivilor chimici

Hai să intrăm un pic în detalii. Ce este coagularea? Particulele fine din apă sunt precum steluțele care nu se așază niciodată natural, fiind într-un echilibru coloidal. Ele sunt mici și încărcate electric negativ, așa că se țin la distanță una de cealaltă. Pentru a aduce armonia în acest haos, specialiștii S.A “Apă-Canal Cahul” intervin cu o metodă chimică. Adăugând substanțe care intră în reacție cu impuritățile, le transformă  în particule încărcate pozitiv. Aceste particule contrabalansează  încărcarea negativă, adunându-se în flacoane mari.

Aici intră în scenă sulfatul de aluminiu — eroul nostru coagulant. Cu performanțe excelente, acest compus de aluminiu trivalent este ca un vrăjitor al purificării apei. El este folosit și în multe alte domenii, dar pentru S.A. “Apă-Canal Cahul”, este cel care face apa «noastră Cahuleană» sigură de băut.

Control riguros și trecerea la filtrare

După ce apa străbate procesul de coagulare, ajungem la o etapă crucială. Echipa de laboranți verifică concentrația de clor și doza de sulfat de aluminiu la fiecare 30 de minute. «Dorim să fim siguri că totul este perfect și în limitele normale», — spune directorul general al întreprinderii S.A. “Apă-Canal Cahul”, Vladimir Moldovanu.

Apoi, apa face o intrare grandioasă în camera de filtrare. Aici, este creat un sistem cu trei straturi — pietriș, nisip și cărbune activ. Aceste straturi, ca o echipă bine orchestrată, lucrează împreună pentru a opri ultimele impurități rămase.

Pietrișul: fundația solidă pentru călătoria apei

Primul actor în scena camerei noastre de filtre este stratul de pietriș. Acesta este ca o fundație solidă pentru călătoria apei. Pietrișul are un rol vital în oprirea impurităților mai mari, oferindu-le o opreliște înainte de a ajunge mai departe. Este prima linie de apărare, asigurându-se că particulele mai groase sunt oprite în locul lor, făcând ca apa să devină treptat mai limpede și mai curată.

 Nisipul: filtru fin pentru rafinare

Al doilea protagonist în această poveste acvatică este stratul de nisip. Este considerat ca  un filtru fin, atent la detalii. Nisipul este eficient în reținerea particulelor de dimensiuni mai mici, oferind o filtrare adițională și asigurând că nimic nedorit nu trece mai departe. Este pasul următor în transformarea apei dintr-o stare acceptabilă într-una rafinată.

 Cărbunele activ: finalul eleganței și purității

Ultimul erou în această dramă acvatică este stratul de cărbune activ. Acesta adaugă o notă de eleganță și, mai important, se ocupă de orice urme de impurități rămase. Cărbunele activ are abilitatea de a absorbi substanțele chimice și impuritățile reziduale, finalizând procesul de transformare a apei într-un lichid limpede și pur. Apa, acum nu doar clară, ci și purificată în totalitate, este pregătită să iasă în lume.

 Monitorizare riguroasă la fiecare pas

La fiecare jumătate de oră, în laboratoarele specializate a întreprinderii se desfășoară analize fizico-chimice și microbiologice a apei la toate treptele procesului tehnologic și în rețelele de distribuție. Acest proces continuu menține un control riguros și sigur al calității apei brute, apei tratate și apei distribuite consumatorilor, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

 Așadar, în spatele fiecărui strop de apă curgătoare se află eforturile constante ale echipei de specialiști de la stația de tratare a apei, care se asigură că apa oferită comunității este mereu la cel mai înalt nivel de calitate.

Back to top button