Cetățean activ

Bani din gunoi. Cum funcționează întreprinderea de colectare și sortare a deșeurilor în Taraclia

Unica întreprindere de colectare și sortare a deșeurilor din sudul Moldovei în Taraclia a primit autorizare. În viitorul apropiat, SRL „Evghen-Com” intenționează să își crească personalul și volumul. TUK a vizitat baza cu o cantitate imensă de gunoi, a vorbit cu antreprenorii, și, apropo, nu a găsit mirosul neplăcut.

Evghenia și Alexandr au început să colecteze gunoiul în tot raionul Taraclia și să-l sorteze deja de 11 ani. Au început cu recipiente de sticlă, apoi carton, sticle de plastic și pungi. Fabricile de reciclare din Chișinău și Bălți îi dau viață. „Din carton este realizată hârtia igienică, din pungile de plastic sunt realizate firele de polipropilenă, saci, la fel primesc granulele, din care sunt fabricate bazinele, gălețile, cutiile, țevile”, — povestește jurnalistului TUK Alexandr Pitel.

„Am început să mergem prin raion și să colectăm gunoi, am achiziționat o presă și am început să balotăm, deoarece volumele sunt mari și trebuie completate. Mai târziu am achiziționat o clădire și un teritoriu, căzi și o mașină, și am început să se ne gândim la obținerea autorizării. Pentru a face acest lucru, a fost necesar să încheiem contracte cu toate fabricile de prelucrare și cu o bază, unde toate aceste deșeuri vor fi aruncate”, — spune Pitel pe scurt despre lungă cale antreprenorială.

Compania a primit autorizare în anul 2021 și a început imediat negocierile cu toți primarii din raionul Taraclia. „Raionul Taraclia are un potențial imens de deșeuri. Foarte mult gunoi este aruncat în gropi, pur și simplu este ars și îngropat. Toate acestea merg în sol. Dar dacă oamenii ar fi sortat, ar fi o mare economisire de timp, ceea ce este foarte prețios. Foarte  mult timp necesită sortarea”, — spune Alexandr. El subliniază că compania intenționează să deschidă un punct de colectare și să plătească oamenilor pentru deșeuri pentru a-i motiva să colecteze separat deșeurile.

„În primul rând, trebuie să oferim oamenilor containere pentru colectarea separată a gunoiului. Cel puțin agenții economici de aprovizionat — magazine mari, baruri, restaurante, terase, locuri publice în care există mult gunoi. În raion sunt localități, care singuri sunt cointeresați ca depozitele cu  deșeuri să nu fie supraîncărcate. Vorbim despre Albota de Sus, Aluatu, Vinogradovca, Novosiolovca, Alexanderfeld. Ei colectează, noi am venit — am luat ”, — spune antreprenorul.

Într-o conversație cu jurnalistul TUK primarul comunei Albota de Sus Alexandru Tatarescu, și-a confirmat intenția de a instala containere de gunoi pentru colectarea separată a deșeurilor. „În prezent negociem cu o companie mare, care ne poate dona sau vinde ieftin. Dar dacă nu se va primi, le vom cumpăra singuri. Datorită bugetului limitat, lucrările vor fi executate treptat, mai întâi  vom instala în locuri publice. Vom începe să învățăm oamenii să colecteze deșeurile separat”, — spune Tatarescu. El a mai spus, că în Albota de Jos sunt deja instalate containere plase pentru plastic.

Alexandr Pitel susține că, având în vedere volumul, această afacere este destul de profitabilă, „chiar dacă, trebuie să strângem gunoiul timp de câteva luni”.

„Oamenii cred că plătesc Apa-Canal pentru gunoi, și aruncă totul acolo și spun: „ noi deja plătim pentru asta”. Toate acestea sunt duse la gropile de gunoi, pachetele sunt împrăștiate pe câmpuri. Vrem să transmitem oamenilor, că nu este nevoie să îl aruncați, mai bine să îl dați. Dar vedem că oamenii nu sunt încă pregătiți. Dar, în același timp, oamenii vin din Germania și spun cât de curat și frumos este”, — povestesc antreprenorii Evghenia și Alexandr despre relația strânsă dintre sortarea deșeurilor și curățenie.

Ei intenționează să se extindă, să achiziționeze transportul — o trăsură și un concasor. În plus, să coopereze cu primarii din localitățile raionului, populația și instituțiile. „Multe documente de arhivă sunt aruncate la gunoi sau arse. Acest lucru nu este doar interzis, dar are și un efect dăunător asupra mediului. Este mai bine și mai ușor să încheie un contract cu noi, care, apropo, nu suportă nici un fel de cheltuieli financiare, sunați-ne, și noi vom veni să luăm și să reciclăm ”, — afirmă în companie.


AO TARSMI este beneficiar al Programului de granturi locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din regiunea de sud cu privire la importanța și calitatea serviciilor furnizate în domeniul alimentării cu apă, canalizare și deșeuri menajere” în raionul Taraclia.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Добавить комментарий

Back to top button