Cetățean activ

“Ei vor retrăi”. În Tvardița au reorganizat gimnaziul

Vinerea trecută, 5 iunie, la ședința consiliului raional a fost ridicată întrebarea „cu privire la reorganizarea gimnaziului din Tvardița”. Consilierilor li s-a propus să transfere clasele existente în liceul orașului și să returneze clădirea primăriei. În gimnaziu până în prezent au învățat 61 de studenți în patru clase și au lucrat 21 de oameni. Potrivit vicepreședintelui raionului, reorganizarea instituției de învățământ va economisi aproximativ 440 de mii de lei. Mai multe detalii — în raportul TUK.

Vicepreședintele raionului Maria Kara a făcut un raport privind “reorganizarea gimnaziului din Tvardița”. „Astăzi în orașul Tvardița funcționează două instituții generale de învățământ. Unul dintre ei este gimnaziul Tvardița cu un număr de 61 de persoane, pentru ca să  înțelegeți — sunt 4 clase: o clasă la nivelul primar și 3 la gimnaziu, și numărul angajaților este de 21, dintre care 12 sunt cadre didactice și 9 sunt personal tehnic și de suport ”, — a spus vicepreședintele.

Potrivit cuvintelor acesteia, aproape tot personalul va fi angajat în liceul din Tvardița. „Din păcate, pentru 3 persoane a personalului tehnic nu sunt locuri vacante în liceu, și aceste posturi vor fi reduse”, — a precizat Maria Kara.

https://www.facebook.com/tuk.md/videos/583743395582797/?t=393

Potrivit vicepreședintelui, la liceul din Tvardița studiază 444 de elevi, lucrează 21 de clase. „Odată cu fuziunea, numărul studenților va crește la 505, care vor fi 23 de clase cu aproximativ  22 persoane. Livrarea copiilor și a profesorilor se va efectua cu autobuzul școlar, care este fixat la liceul teoretic din Tvardița ”, — explică vicepreședintele .

Maria Cara a mai spus că, în urma reorganizării, va fi posibilă economisirea a aproximativ de 440 de mii de lei în cel de-al 21-lea an bugetar. «Am ajuns la concluzia că reorganizarea gimnaziului de la Tvardița este adecvată și necesară, de aceea rugăm să susțineți proiectul de decizie», — a apelat la consilieri vicepreședintele.

Prima a luat cuvântul consilierul Dora Dimitrieva: „Știți, am avut astfel de cazuri, este foarte dureros pentru părinți și copii. Au fost consultări cu părinții, întâlniri. ” Kara a răspuns că această problemă a fost dezvoltată din decembrie anului trecut. „Am mers la liceul din Tvardița, am mers și la gimnaziu, am avut conversații și cu cadrele didactice ale uneia și celei de-a doua instituții și au fost întâlniri cu părinții. Totul este explicat, este foarte adecvat — imaginați-vă — 4 clase într-o școală și întreaga clădire. […] Bineînțeles că este dureros, înțeleg. Dar știi, aceasta este o singură localitate, înțelegeți? […] Aici, în liceu, au toate condițiile — au un teren de sport și o sală «, — a spus Maria Kara.

„Ei vor retrăi, este întotdeauna așa”, — a introdus o replică președintele ședinței Vasilii Morari și a ridicat întrebarea la vot. „Este propunerea de a fi de acord — cine este pentru această propunere cer să ridice mâinile. Cine este împotrivă? În unanimitate”, — au încheiat discuția consilierii.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button