Cetățean activ

«Groapa Beccari este una dintre cele mai bune soluții de păstrare a mediului înconjurător». În orașul Taraclia, a fost introdusă o taxă pentru utilizarea ei

La ședința de ieri a consiliului orașului consilierii au stabilit o taxă pentru utilizarea gropii Beccari din Taraclia. Care este motivul unei astfel de decizii a consilierilor, pentru ce sunt gropile Beccari și în ce stare se află astăzi, citiți materialul TUK.

Ce este o groapă Beccari și de ce avem nevoie de ea?

Groapa biotermică groapa Beccari este o construcție special echipată, concepută pentru eliminarea și dezinfectarea cadavrelor de animale. Pereții și fundul unei astfel de gropi sunt izolate cu un material impermeabil, groapa în sine este săpată cu un șanț și îngrădită cu un gard de doi metri și, de asemenea, închisă cu un capac. Groapa are 10 metri adâncime și 3 metri lățime.

Fără garduri și capace groapele Beccari devin ușor accesibile pentru păsări și animale sălbatice. Acolo sunt aruncate cadavrele animalelor care au murit din cauza bolilor infecțioase, prin urmare, dacă groapa este ușor accesibilă, amenințarea cu răspândirea infecției este mare.

În 2016, în raionul Taraclia a fost un focar de rabie, în același timp conducerea raionului  împreună cu  Agenția națională pentru siguranța alimentelor au dezvoltat un proiect larg pentru construcția  gropilor Beccari pe teritoriul raionului Taraclia. Conform proiectului, trebuiau să fie construite 9 gropi Beccari. Autoritățile raionale au acordat finanțare pentru construcția gropilor în valoare de 50%, restul de 50% trebuiau să fie alocate din bugetul primăriilor.

Potrivit șefului ANSA din raionul Taraclia Ivan Lisița, „groapa a fost construită astfel încât oricare locuitor al unui sat sau oraș să poată arunca cadavrele animalelor lor, în special cele infectate cu boli infecțioase”.

„Dacă nu aruncăm cadavrele animalelor în groapa Beccari, ci le îngropăm, așa cum suntem obișnuiți — bolile infecțioase se răspândesc foarte repede. Cadavrul animalului descompus răspândește infecția prin sol și apă. Dacă același cadavru este aruncat pur și simplu într-o groapă de gunoi, în 100% din cazuri, câinii vagabonzi și vulpile îl vor răspândi ” — spune Lisița.

Expertul ANSA consideră, că pentru păstrarea mediului înconjurător și prevenirea răspândirii bolilor infecțioase — groapa Beccari este una dintre cele mai bune soluții.

Care este starea gropilor din Taraclia?

După efectuarea controlului planificat a unei inspecții planificate în martie anul acesta de către experți de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a gropilor Beccari din raionul Taraclia a devenit cunoscut faptul că aproape toate gropile sunt în stare nesatisfăcătoare. Doar în satul Cairaclia, groapa  Beccari și-a păstrat „aspectul original”, — spune șeful ANSA Ivan Lisița.

Potrivit acestuia, în multe localități din raionul Taraclia Gropile Beccari sunt situate departe de sat, ceea ce le face inaccesibile cetățenilor. În același timp, amplasarea gropilor face dificilă asigurarea siguranței proprietății lor. La fel nu sunt responsabili pentru aceste gropi. „În satul Corten groapa a fost construită la marginea satului și deoarece este departe, au furat totul, au tăiat fartea de sus a butoiului”, — spune Lisița.

„În Taraclia lipsește gardul și poartă, capacul nu se închide și toată lumea are acces. În satul Novosiolovca groapa este stricată, este prezent doar butoiul. În Salcia, groapa este situată la marginea satului, accesul către locuitori este foarte dificil, groapa se află într-o stare deplorabilă”, — povestește șeful.

                Primăriile raionului au primit 30 de zile pentru a aduce gropile Beccari în conformitate. „După această perioadă, inspectorii ANSA vor verifica dacă recomandările au fost luate în considerare. Dacă nu, atunci, potrivit legii, persoanele juridice vor plăti o amendă de la 9 la 30 de unități convenționale ”, — spune Lisița.

El susține de asemenea, că primăriile, care nu au construit încă groapa Beccari pe teritoriile lor, au primit prescripții. „Administrațiile localităților motivează refuzul de a construi gropi prin lipsa resurselor financiare”. Construcția unei gropi necesită aproximativ 50 de mii de lei.

În Taraclia au introdus o taxă pentru utilizarea gropii Beccari?

Anul acesta primăria Taraclia a primit de asemenea prescripție de la ANSA, pentru a aduce gropile Beccari în conformitate. La o ședință a consiliului orașului care a avut loc ieri, 31 martie, populația aleasă a decis să introducă o taxă pentru utilizarea gropii Beccari.

„Ea trebuie reparată în fiecare an. Noi am pus pentru ei [ciobanii], dar ei o strică ”, — spus despre necesitatea introducerii unei taxe pentru utilizarea gropii Beccari la ședință topograful primăriei  Nicolai Mutavci.

Primarul orașului Taraclia Veaceslav Lupov subliniază că, „ei [ciobanii] vor primi acum subvenții de 500 de lei pe cap, dar ce nu pot plăti un leu [pentru folosirea gropii]?” — primarul îl întreabă pe consilierul Dmitrii Niculicea, care a fost revoltat de impunerea unei taxe pentru groapă.

Stepan Țolov care prezidează ședința consideră, de asemenea, că este necesar să se plătească pentru utilizarea gropii „ea trebuie menținută, trebuie pusă în ordine, acest lucru necesită bani, banii sunt [alocați] din buget. […] Pentru a primi subvenții, au nevoie de contract [privind utilizarea gropii]. Fără contract  nu le vor putea obține ”, — spune Țolov.

Potrivit deciziei consiliului, vor plăti „ciobanii cu oi private” câte un leu pe an pentru fiecare cap de turmă. Taxa pentru utilizarea gropii va fi colectată la încheierea contractelor de utilizare a pășunilor anual.

Proprietarul uneia dintre turme din Taraclia, Piotr Paslari susține, că împreună cu ciobanii „nimeni nu a discutat problema introducerii unei taxe pentru utilizarea gropii Beccari”. „Mai întâi trebuie pusă în ordine și pusă la dispoziție. Acolo, înălțimea butoiului este de 2 metri, este imposibil să arunci cadavre în el. Dar nici nu avem nevoie. Nu sunt animale moarte, de ce trebuie să plătim? Și de ce vor arunca toți, dar să plătească doar ciobanii? ”- întreabă Piotr Paslari. El susține, că lângă groapă sunt „saci aruncați” cu „găini, iepuri și chiar porci” morți. „Noi nu aruncăm cadavre de animale în această groapă”, — a rezumat Paslari.

Ce să fac, dacă animalul meu a pierit?

Dacă animalul a murit și există suspiciunea de vreo boală, este necesar să anunțați la ANSA, pentru a exclude bolile grave precum rabia, pesta porcină africană sau gripa aviară, care sunt transmise direct altor animale, oamenilor și aduc mari daune economice. Specialiștii ANSA vor veni la fața locului și vor face o concluzie. Mai târziu, este necesar să aruncați cadavrul animalului în groapa Beccari.

Referinţa  TUK. Construcția gropilor Beccari din raionul Taraclia a început în anul 2016. În total în raion sunt autorizate cinci gropi — în orașul Taraclia, în localitățile Cairaclia, Corten, Novosiolovca, Salcia, documentele pentru autorizare sunt colectate în primăria comunei Albota de Jos. Raionul  Taraclia este unicul raion din Moldova unde a fost construit un număr mare de gropi Beccari.


AO TARSMI este beneficiar al Programului de granturi locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din regiunea de sud cu privire la importanța și calitatea serviciilor furnizate în domeniul alimentării cu apă, canalizare și deșeuri menajere” în raionul Taraclia.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Добавить комментарий

Back to top button