În comuna Albota de Sus din raionul Taraclia se implementează proiectul „Sportul — cheia pentru o viață sănătoasă“, în cadrul programului „Viața sănătoasă“, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Institutul Elvețian de Tropice și Sănătate Publică (Swiss TPH), în parteneriat cu Fundația „CRED” și autoritățile locale.
„Proiectul se implementează pentru locuitorii comunei, în satul Albota de Sus, pe stadionul central, lângă noul teren de fotbal, s-au instalat 7 simulatoare. În satul Sofievca s-au instalat 5 simulatoare, de asemenea se prevede să se amenajeze zona de odihnă — lângă simulatoare va fi instalată o masa cu bănci pentru jocul de șah, o bară orizontală și puțin mai departe — terenul de fotbal ”, — spune coordonatoarea proiectului, Lilia Sarsaman.
Acum, se instalează simulatoarele, potrivit cuvintelor Liliei Sarsaman, proiectul este conceput nu numai pentru a îmbunătăți amenajarea satele comunelor, ci și pentru a face un pas către un stil de viață sănătos, în special pentru locuitorii care au peste 40 de ani. „Scopul proiectului nostru este stimularea unui stil de viață sănătos al generației mai în vârstă, promovarea acestuia și implicarea în prevenirea bolilor cardiovasculare, deoarece principala cauză a decesului în comuna noastră — sunt bolile sistemului cardiovascular”, — subliniază Sarsaman.
Locuitorii celui de-al treilea sat al comunei, Roșița, de asemenea s-au interesat și ei de proiect și și-au exprimat dorința de a lua parte la implementarea acestuia. «Noi de asemenea, planificăm din finanse, au apelat oamenii din satul Roșița din comuna noastră, ei tot doresc un teren de volei, sunt pregătiți să se alăture de proiectului nostru, să se implice în lucrare — noi îi vom aloca o plasă de volei și o minge», — spune Sarsaman, adăugând că proiectul va dura până în septembrie și rămâne multă muncă.
De asemenea, la implementarea proiectului s-au alăturat și autoritățile locale. „Convocarea anterioară a consiliului comunei a decis să facă o contribuție în sumă de 30 de mii de lei. Potrivit asigurării primarului, zona de odihnă până în toamnă va fi amenajată, noi vom planta copaci, vom asigura acest teren, pentru că zona trebuia mutată într-un alt loc, acum ea este lângă drum și primarul a promis s-ă asigure ”, — spune coordonatorul proiectului.
Acesta nu este primul proiect în comună, care a fost dezvoltat și implementat de Lilia Sarsaman — unul dintre cele mai mari este înlocuirea geamurilor și a ușilor, modernizarea camerei cazanelor și instalarea unui nou sistem de încălzire în gimnaziul din Albota de Sus.
„Noi, locuitorii acestei comune, avem dreptul să nu ne așteptăm ca cineva să vină să ne rezolve problemele, încercăm să ne folosim capacitățile, potențialul, cunoștințele și abilitățile noastre pentru a rezolva în comun problema comunității noastre — aceasta este morbiditatea, lipsa de informații și o atitudine neserioasă față de propria noastră sănătate. Nu trebuie să ne fie frică să batem la ușă, trebuie să încercăm să găsim diverse modalități de a ne rezolva problemele — și participarea la astfel de proiecte, programe ale donatorilor noștri — este o oportunitate foarte bună și nu trebuie ignorată ”, — spune Sarsaman.
Costul total al proiectului a fost de 140 de mii de lei. A fost implementat ca parte a programului “Viața sănătoasă”, care este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat de Institutul Elvețian de Tropice și Sănătate Publică.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.