Cetățean activ

Novosiolovca și Albota de Sus a trecut etapa de selectare în concursul proiectelor din regiunea de sud

Ieri, 10 aprilie, au fost anunțate rezultatele concursului proiectelor din regiunea de sud,  care a fost anunțat de Centrul CONTACT-Cahul pe 10 noiembrie anul trecut. Au fost depuse în total 82 de cereri, dintre care 23 au fost selectate — inclusiv proiectele din satele Novosiolovca și Albota de Sus din raionul Taraclia.

„Ce, serios? Am câștigat? Eu încă nu știu! O, ce veste bună, mulțumesc! ” — exclamă primarul din Novosiolovca Ecaterina Pocurar ca răspuns la  întrebarea TUK cu privire la rezultatele concursului de granturi. Aceștia au fost anunțați ieri, 10 aprilie, TUK a contactat imediat câștigătorii pentru a afla detaliile cererilor.

„Pe strada Școlinaia este o apeduct, încă din epoca sovietică, țevi de fier și vrem să-l înlocuim. Sunt 600 de metri, aproximativ 70 de persoane, locuitorii satului nostru vor avea acces la apă potabilă de calitate înaltă”, — spune primarul.

„Ne-a ajutat Galina Borisovna [Maslincova, fostul șef al departamentului de investiții și a economiei raionului Taraclia]. În anii 15-16 a fost creată organizația neguvernamentală AQUA-TAR-SAN, la fel ca asociația primarilor, ea [Maslincova] a fost conducătorul nostru”, continuă Ecaterina Pocurar, adăugând că bugetul proiectului a fost aproximativ de 240 de mii de lei.

„Eu? Din Perspectiva (ONG)? Serios? Sunteți prima persoană care mă anunță despre aceasta! Aceasta este o veste foarte bună! Eu mă străduiam! Este incredibil! «- cu același entuziasm răspunde la întrebarea jurnalistului TUK Lilia Sarsaman, conducătorul asociației PERSPECTIVA, de la care a fost depusă cererea.

„Eu, ca director al școlii, am văzut problema în starea nesatisfăcătoare a sistemului de iluminat, și prin exemplul modului în care vom rezolva problema iluminării în școală, vrem să implicăm comunitatea în acest proces”, — spune Lilia Sarsaman despre proiect. „În cadrul proiectului, intenționăm împreună cu autoritățile publice să organizăm audieri, consultări, să instruim populația pentru ca să aibă grijă de mediul înconjurător”, — explică directorul.

„De asemenea, intenționăm să înlocuim sistemul de iluminat din școală cu unul mai eficient energetic și să-i instruim pe elevii noștri, și aceștia, la rândul lor, părinții săi. Astfel, ca urmare a implementării proiectului nostru, vor fi implicate diferite categorii de populație — atât comunitatea școlară, cât și voluntarii, precum și locuitorii activi și autoritățile publice. Bugetul proiectului nostru este de 50 de mii de euro ”, spune cu entuziasm Lilia Sarsaman.

Conform informațiilor furnizate de centrul CONTACT-Cahul, 23 de candidați au solicitat 880 de mii de euro, din care 600 de mii sunt disponibili din program. Prin urmare, după anunțarea rezultatelor, vor fi programate întâlniri online cu concurenții, pe baza cărora se vor lua decizii finale — cine va implementa proiectele din regiunea de sud.

„Echipa CONTACT-Cahul mulțumește tuturor organizațiilor neguvernamentale care și-au pregătit și au trimis cererile de participare la programul de subvenții locale din regiunea de sud. Apreciem eforturile dvs. de a dezvolta aceste proiecte pentru a rezolva problemele localităților cu ajutorul cetățenilor. Indiferent de rezultat, aceasta este o experiență bună care ne învață «, — a spus Silvia Streliciuc, director executiv al CONTACT-Cahul.

Proiectul „Suport pentru responsabilizarea cetățenilor în Republica Moldova“, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) în întreaga țară din octombrie 2019 până în septembrie 2021. Proiectul este finanțat din fondurile Uniunii Europene, cu un buget total de 4,9 milioane de euro, dintre care 3,75 milioane de euro sub formă de subvenții.


 Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button