Cetățean activ
В тренде

«Prin decizia administrației întreprinderii.» Cusătoresele din Valea-Perjei nu se pot întoarce la muncă în Ceadîr-Lunga

40 de femei angajate în compania ASENA-TEXTIL SRL în Ceadîr-Lunga, pentru a patra săptămână se află acasă. Femeile susțin că nu sunt primite la muncă, fără nici o explicație. TUK se clarifica, ce s-a întâmplat și când femeile din Valea-Perjei vor putea reveni la serviciu.

În redacția TUK s-au adresat angajatele fabricii de cusut ASENA-TEXTIL, care este situată în municipiul Ceadîr-Lunga. Ele au povestit că deja patru săptămâni se află acasă, după ele nu vine autobuzul, care i-a transportat anterior la muncă. „Nu ne explică nimic, cât vom mai fi acasă”, — spun cusătoresele. De asemenea, spun că pentru a continua munca „au nevoie de un certificat de la o instituție medicală”. „ La Centrul de sănătate Valea-Perjei este o singură asistentă medicală, care scrie rețetele, nu știm unde să obținem acest certificat” — spun angajatele ASENA-TEXTIL.

La 7 aprilie, Comisia Situațiilor Excepționale a municipiului Ceadîr-Lunga din cauza izbucnirii COVID-19 în satul Valea-Perjei, a emis o decizie, conform căreia conducătorii tuturor organizațiilor de stat și private, situate în Ceadîr-Lunga „au obligația să furnizeze lucrătorilor care locuiesc în satul Valea-Perjei raionului Taraclia, concedii plătite conform Codului Muncii al Republicii Moldova și recomandările Comisiei  Situațiilor Excepționale din Moldova».

Într-o discuție telefonică cu jurnalistul TUK primarul din Ceadîr-Lunga Anatolii Topal a menționat, că această decizie a expirat pe 27 aprilie. „La 27 aprilie, noi am sunat la toate [întreprinderile] și le-am permis să primească la muncă lucrătorii [din satul Valea-Perjei]. Știu, că cei din Valea-Perjei peste tot deja lucrează la noi. Chiar și personalul medical a ieșit la muncă. Benzinăriile, stațiile de servicii, magazinele cu materialele de construcții au început să primească la muncă locuitorii  satului Valea-Perjei. Nu sunt interziceri ”, —  a subliniat primarul municipiului.

Directorul executiv al companiei ASENA-TEXTIL, Ludmila Sert a confirmat TUK, că femeile din Valea-Perjei nu primesc la muncă prin „decizia administrației întreprinderii”, care a fost adoptată pe baza „recomandărilor șefului medicul-epidemiolog al Găgăuziei Ivan Kassa”. „Astăzi aveam de gând să apelăm toți lucrătorii din satul Valea-Perjei, că suntem gata să-i primim la muncă cu furnizarea unui certificat de sănătate. În ultimele zile situația s-a stabilizat, așa că de luni pot continua munca ”, a spus Ludmila Sert.

La Întrebarea jurnalistului, cum vor fi plătite angajaților aceste patru săptămâni, directorul a explicat, că oamenii au fost trimiși în concediu, care a fost plătit încă în ianuarie. „ Aceste concedii ei de fapt nu au folosit [anul trecut], dar au fost plătite”, — spune directorul întreprinderii, adăugând, că numărul zilelor de concediu este diferit la fiecare angajat. „La cine din concediu au rămas 25-30 de zile, el a fost plătit tot în ianuarie, la care au rămas doar 2-3 zile din anul trecut, atunci zilele rămase [din patru săptămâni] vor fi din contul propriu”, — explică Ludmila Sert.

Șefa Centrului de sănătate din satul Valea-Perjei Maria Gherganova a declarat pentru TUK, că toți angajații medicali au ieșit la muncă. „Probleme cu eliberarea certificatelor de sănătate nu sunt, trebuie să se adreseze la noi, noi vom elibera aceste certificate”, — menționează șefa.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button