Cetățean activ

„Aceasta este o oportunitate pentru copiii noștri de a fi în pas cu vremurile”. În gimnaziul din satul  Albota de Sus va fi deschis clubul IT

În gimnaziul din satul Albota de Sus din august va începe să funcționeze clubul IT „ПозITивный Start”. Acest lucru a devenit posibil datorită proiectului dezvoltat și aprobat al asociației „Perspectiva” condusă de Lilia Sarsaman. Din 1 august a început procesul de implementare a patru proiecte, selectate într-un concurs de micro-granturi în cadrul proiectului „Implicarea municipalităților și a societății civile în dezvoltarea regiunilor Găgăuziei și Taracliei”, care este implementat de Asociația Obștească Europeană Centrul „Pro-Europa” din Comrat în parteneriat cu People in Need Slovakia și este finanțat cu sprijinul SlovakAid.

“Noi vom organiza instruirea IT de inginerie computerizată, după modelare. Copiii vor învăța să lucreze în siguranță pe Internet, să creeze produse vizuale, site-uri și așa mai departe, dar cel mai important „lucru” – este ceea că ei vor modela unele idei ale sale — mașini, roboți etc. ”, —  spune despre proiect Lilia Sarsaman, care a devenit unul dintre cei patru beneficiari ai proiectului „Implicarea municipalităților și a societății civile în dezvoltarea regiunilor Găgăuziei și Taracliei”, care este implementat de Asociația Obștească Europeană Centrul „Pro-Europa” din Comrat în parteneriat cu People in Need Slovakia și este finanțat cu sprijinul SlovakAid.

Suma proiectului este de 2,5 mii EUR.

„Noi achiziționăm 6 seturi de robotică, astfel ca copiii să poată modela ceva cu propriile mâini și să pună în acțiune cu ajutorul programului de calculator. În timpul pandemiei COVID-19 de asemenea vom învăța cum să utilizăm corect oportunitățile de învățare la distanță, și cum să ne protejăm pe noi înșine și pe cei dragi de infecții și răspândirea acesteia ”, — continuă Sarsaman.

Potrivit spuselor conducătorului “Perspetiva”, gimnaziul satului Albota de Sus dispune de multe resurse, care vor fi utilizate în implementarea acestui proiect. „Este o clasă bună de calculatoare, anul acesta prin ministerul educației, culturii și cercetării, la fel ca toate școlile din raionul Taraclia, am primit calculatoare noi, avem un bun specialist și sperăm la contacte și sprijin din partea persoanelor, care lucrează în această direcție, sunt sigură, că ne vor ajuta, ne vor propune, ne vor oferi idei ”, — explică Lilia Sarsaman.

Conform proiectului, este planificat să învețe elevii cu mai multe grupe de vârstă: copii cu vârste cuprinse între 6-10 ani, grupa a doua — 10-15 ani și cei mai vârstnici — 15-20 ani. Potrivit spuselor Liliei Sarsaman, conform proiectului se presupune instruirea a 45 de copii, dar „suntem deschiși pentru toți”. Instruirea va avea loc în clasa de calculatoare a gimnaziului după ore.

„Știu că robotica și instruirea la calculator — sunt o prioritate a ministerului educației din Republica Moldova, știu că au propriul program țintă și oferă multor instituții de învățământ clase similare de robotică și, de obicei acestea sunt licee mari cu un număr mare de copii. Noi, școlile rurale, nici nu ar trebui să sperăm că într-o zi vom obține acestea prin minister, deoarece avem un număr mic de copii. Prin urmare, participarea la un astfel de proiect și ceea, ce am câștigat —  aceasta este o oportunitate pentru copiii noștri de a fi în pas cu vremurile ”, — subliniază Lilia Sarsaman.

„Vom fi unica școală din raionul nostru, care va funcționa în această direcție și va avea o clasă atât de echipată”, — a încheiat șeful asociației.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button