Cetățean activ

Lumina, acoperită de întuneric. Cum în Taraclia a fost implementat proiectul de iluminat stradal

În februarie 2020 primarul din Taraclia Veaceslav Lupov împreună cu un membru al parlamentului din partidul “ȘOR” au anunțat lansarea lucrărilor de iluminat stradal în oraș, la sfârșitul lunii august, proiectul a fost anunțat solemn ca fiind finalizat. În tot acest timp, nu a fost posibil să se obțină nicio informație — nici despre valoarea proiectului, nici despre sponsorii săi, nici despre compania care implementează acest proiect. Pe 27 octombrie, la instanța de judecată Cahul situat în orașul Taraclia va avea loc o ședință de judecată între Agenția națională pentru reglementare în energetică (ANRE) și Primăria Taraclia. ANRE s-a adresat instanței cu cererea de a opri instalarea iluminatului stradal în orașul Taraclia și de a demonta dispozitivele de iluminat. TUK se clarifica în istoria dată, a relatat evenimentele și a strâns toate documentele, pe care le-a putut obține.

Ce s-a întâmplat?

În februarie 2020 primarul Veaceslav Lupov, împreună cu membrul parlamentului Regina Apostolov au lansat în orașul Taraclia „cel mai mare proiect din sudul țării — iluminatul stradal”. Proiectul a presupus înlocuirea a 65 de kilometri de fire și instalarea a peste două mii de lumini LED.

Pentru a obține mai multe informații despre proiectul implementat, TUK a trimis o cerere oficială la primărie și peste o lună a primit răspuns, care nu conținea răspunsuri la toate întrebările.

Reamintim, aceasta nu este prima dată când primăria oferă un răspuns incomplet și inexact la întrebările TUK.

Pe 3 martie, în microraionul Moldtelecom din orașul Taraclia, solemn au fost sărbătorită lansarea în primul sector al orașului, unde a fost instalat iluminatul stradal. La intersecția străzilor Mira și Cebanov, în apropierea oficiului poștal, a fost instalată o mică scenă, a sunat muzică puternică, și a fost organizat un spectacol de foc.

În aceeași zi, a început instalarea iluminatului în al doilea sector al orașului. Despre acest lucru la sărbătoarea menționată mai sus a anunțat membrul parlamentului Regina Apostolov, —  „Astăzi am fost prezenți în al doilea din șase microraioane, unde sunt în curs lucrări de iluminat. Acolo vor fi instalate 700 de lămpi cu LED-uri și 14 străzi din Taraclia vor primi iluminare, la fel ca acest microraion ”, — a câștigat aplauzele celor prezenți Regina Apostolov, dar nu a precizat despre care microraion merge vorba.

Lansarea iluminatului în cel de-al doilea microraion a avut loc pe 4 iunie, la apogeul pandemiei coronavirusului. Cu toate acestea, a fost amenajată o etapă la intersecția străzilor Chiaikovskii și Ostrovskii, unde au evoluat deputații parlamentului moldovean din partidul Shor Igor Khimich, Vadim Fotescu și Regina Apostolov.

Până la sfârșitul lunii august, au mai avut loc câteva evenimente, dedicate începutului lucrărilor în următorul sector al Taracliei pentru iluminatul stradal și finalizarea lucrărilor în sectorul anterior. Pe 27 august, pe rețeaua socială Facebook de pe pagina oficială a organizației teritoriale a partidului “ȘOR” din Taraclia a fost publicată o postare, prin care, proiectul de iluminat stradal din oraș a fost finalizat. Partidul “ȘOR” a rezolvat complet problema iluminatului stradal din Taraclia. De Ziua Independenței Moldovei, luminile erau aprinse pe toate străzile orașului. Taraclia acum poate să se mândrească cu una dintre cele mai moderne sisteme de iluminat din țară. În oraș au lansat 65 de kilometri de rețea electrică și-au instalat peste 2500 de lumini LED eficiente din punct de vedere energetic ”, — potrivit Facebook.

Fericirea a fost de scurtă durată

La 26 septembrie, la o ședință a consiliului orășenesc Taraclia a devenit cunoscut faptul, că Primăria Taraclia a primit un ordin de la ANRE „de a opri instalarea iluminatului stradal în orașul Taraclia și de a demonta dispozitivele de iluminat”.

Potrivit primarului din Taraclia Veaceslav Lupov, pentru toate este de vină consilierul Veaceslav Cunev, care a scris o cerere la primărie și s-a interesat de proiectul de iluminat stradal și, de asemenea, a scris o plângere la Agenția națională pentru reglementare în energetică (ANRE). Lupov este convins că încălcările indicate în plângere „nu corespund realității”. Atunci primarul a spus că primăria a primit o cerere de la ANRE, a furnizat toate documentele necesare, inclusiv autorizațiile de la compania “Premier Energy”. Cu toate acestea, ANRE a emis un ordin de suspendare a tuturor lucrărilor de iluminat stradal.

„Pentru ANRE, domnul Cunev este o mare autoritate, ei, nici nu au venit aici, ne-au dat ordin să eliminăm toate iluminarile de pe străzile Kotovskii, Sadovaia, Cebanov și Voroșilov”, — spune primarul și subliniază, că în plângerea lui Cunev sunt marcate anume aceste străzi. În același timp, primarul a păstrat tăcerea că, pe 29 iulie, inspectorul serviciului teritorial din Cahul al Departamentului de Supraveghere a Energiei al Agenției Nicolai Gaidarji împreună cu responsabilul de energia electrică a primăriei Taraclia Anatolii Jepan, au efectuat un sondaj al rețelelor de iluminat stradal de pe străzile de mai sus și-au dezvăluit o serie de încălcări.

Acest lucru este afirmat și în răspunsul ANRE la cererea TUK. „Rețelele electrice de iluminat stradal de pe străzile Kotovskii, Sadovaia, Cebanov și Voroșilov au fost instalate cu numeroase încălcări care amenință accident, incendiu, vătămare electrică și / sau explozie”, deoarece „firele electrice SIP-2x25mm2 au daune de izolație ca urmare a faptului că au fost ciupite de ușă și distribuția energiei electrice, firele electrice au izolație topită la ieșirea întrerupătorului», — se declară în răspuns ANRE.

În plus, ANRE susține că „primăria orașului Taraclia a anunțat despre repararea rețelelor electrice existente […] dar, de fapt se lucrează pentru instalarea iluminatului stradal și extinderea rețelelor existente pe străzile Vokzalinaia, Lenin, Karl Marx, O. Panov, Miciurin, Pocitovaia, Sadovaia și Minin».

De asemenea lucrările de instalare au fost efectuate „în lipsa specificațiilor tehnice, emise de operatorul rețelei de distribuție a energiei electrice, lipsesc proiectele […] pe străzile Voroșilov, Kotovskii, Sadovaia și Cebanov iluminatul stradal este montat pe stâlpii unei linii aeriene electrice, a căror tensiune este de multe ori mai mare decât admisibilul 1000V, și anume pe LEA-10kV ”, — notează ANRE.

Din răspunsul ANRE s-a mai aflat, că lucrările de iluminat stradal din Taraclia sunt realizate de compania “TTA Electro”, înregistrată în orașul Hîncești.

Ce este acum?

Pe 19 octombrie, a fost programată prima ședință de judecată pentru cererea ANRE împotriva primăriei Taraclia. În acea zi, instanța a fost anulată la cererea primarului din Taraclia Veaceslav Lupov. Următoarea ședință a fost programată pe 27 octombrie. Potrivit răspunsului la solicitarea TUK, ANRE solicită oprirea instalării iluminatului stradal în Taraclia și demontarea dispozitivelor de iluminat stradal, instalate cu încălcarea legislației actuale și a documentației tehnice normative.

În instanța de judecată  Cahul  situată în orașul Taraclia, la 14.00 va avea loc ședința de judecată. TUK va transmite în direct.

Добавить комментарий

Back to top button