Cetățean activ

În satul Cealîc din raionul Taraclia mini-fermă a câștigat un grant pentru utilaj de producere a brânzeturilor

O mini-fermă de familie din satul Cealîc din raionul Taraclia deschide producția de brânzeturi. Piotr și Dusia Chiriac au participat la proiectul Fondul de inițiative pilot LEADER — UE 2020 și au câștigat un grant pentru achiziționarea unui container modular cu toate echipamentele necesare pentru producerea diferitelor brânzeturi.

Mărimea grantului este de 60% (peste 400 de mii de lei) din investițiile necesare în producere, restul 40% investește familia Chiriac. „Doar cu contribuția sa personală la afacere puteți evalua tot, ceea ce faci”, — este încrezut antreprenorul Piotr Chiriac.

Proiectul noii producerii de brânzeturi prevede achiziționarea unei camere de coacere a brânzeturilor, presă de 200 kg, rezervor de răcire și un utilaj de producere a brânzeturilor.

Potrivit spuselor Dusei Chiriac, ei vor putea produce peste 10 tipuri de brânzeturi: Canestrato, Caciotta, împletitura Cecil, Cammember, Gouda și altele. „În plus, vom continua să producem smântână, chefir, lapte coagulat, iaurt, brânză și tot, ce iubesc atât de mult clienții noștri.”

Reamintim, anul trecut TUK a făcut filmări despre mini-ferma din satul Cealîc, atunci familia Chiriac avea 7 capete de vite. „Până în prezent, capetele noastre au crescut până la 21”, — spune Piotr Chiriac. „În același timp, nu visăm producția pe scară largă. Scopul nostru este să producem produse ecologice din materii prime naturale «, — subliniază Piotr.

               Anterior, 12 antreprenori din Moldova au semnat contracte de finanțare în cadrul Fondului de inițiative pilot LEADER — UE 2020. În urma unui concurs deschis, din 117 cereri depuse au fost selectate 12 idei inovatoare pentru dezvoltarea antreprenoriatului rural. Aceste idei reprezintă măsuri pentru dezvoltarea turismului rural, promovarea apiculturii inteligente, cultivarea plantelor medicinale și aromatice, și de asemenea aplicarea tehnologiilor moderne în domeniul agriculturii. Antreprenorii selectați au fost invitați la eveniment pentru a sărbători simbolic și a semna acorduri de finanțare.

Utilizarea resurselor și potențialului local este unul dintre obiectivele Fondului, iar inițiativele antreprenorilor vor fi acoperite de un buget total de 3 866 520,00 lei.

Fondul de inițiative pilot LEADER-CE a fost creat în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea satelor din Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund  PL în Moldova și Rețeaua națională LEADER din Republica Moldova. Partenerul strategic — este Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Добавить комментарий

Back to top button