Cetățean activ
В тренде

Disputa pământului. Cum în Taraclia investitorul, silvicultura și primăria nu au putut să împartă terenul

Primăria Taraclia a primit de la agentul economic „Ecobricheta” o cerere pentru recuperarea pagubelor materiale în valoare de aproape jumătate de milion de lei. La ultima ședință a consiliului orășenesc plângerea a fost respinsă. Dar în acest moment materialele erau deja la judecată. TUK a analizat ce s-a întâmplat, de ce întreprinzătorul solicită despăgubiri și ce a decis prima instanța de judecată.

Anterior

În iunie 2015 consilierii orașului Taraclia au decis să închirieze un teren agricol cu ​​o suprafață de 18,5 hectare, în afara orașului pentru o perioadă de 30 de ani către compania SRL „Ecobricheta”.

Pe drumul R36 (drumul spre Ceadîr-Lunga), la 300 de metri de intrarea în Taraclia, în 2019 a început plantarea unui tip special de salcie. Acești copaci urmau să devină materii prime pentru producerea de combustibil alternativ (brichete). Compania “Ecobricheta” din Bălți a planificat să planteze peste 100 de mii de puieți. Mai multe despre acest lucru în materialul TUK.

Ce s-a întâmplat?

După 4 ani, în aprilie 2019, către consiliului orașului s-a adresat directorul întreprinderii silvice “Silva-Sud” Cahul Valentin Dimitriadi cu un avertisment. În scrisoare, el susține, că terenul, închiriat de către SRL „Ecobricheta”, face parte din fondul forestier al Moldovei în conformitate cu decretul guvernului №736 din 11.06.2002.

Scrisoarea prevede, că acțiunile consiliului orașului de a închiria terenuri unui agent economic, „intră sub incidența art. 84 din Codul silvic, art. 134 din Codul încălcărilor Republicii Moldova, „utilizarea neautorizată a terenurilor forestiere pentru defrișări”, provocând pagube materiale semnificative silviculturii ”.

„Silva-Sud” Cahul a cerut rezilierea imediată a relației contractuale cu compania SRL „Ecobricheta”, în caz contrar își rezervă dreptul de a se adresa agențiilor de aplicare a legii.

La 15 aprilie 2019 consiliul orășenesc Taraclia decide transferarea terenului menționat mai sus către IS «Silva-Sud» Cahul «cu păstrarea drepturilor unui terț în conformitate cu contractul de închiriere cu SRL «Ecobricheta»».

La sfârșitul anului 2019 “Silva-Sud” Cahul a depus o cerere la instanța de judecată prin care a cerut anularea parțială a deciziei consiliului de a închiria terenul către întreprinderea  “Ecobricheta”. Acesta din urmă se adresează instanței de judecată cu cererea de a anula aceeași decizie a consiliului, dar complet.

În plus, compania “Ecobricheta” a primit la fel un avertisment de la IS “Silva-Sud” Cahul prin care cerea încetarea mandatului terenului închiriat și amenințând răspunderea pentru utilizarea neautorizată a terenului.

Ce este acum?

SRL „Ecobricheta” a explicat jurnalistului TUK, că după negocierile cu administrația din Taraclia și conducerea „Silva-Sud” s-a dovedit, că „Silva-Sud” „ia măsuri pentru obținerea pământului și că după punerea în aplicare a acestei intenții nu va continua relația de închiriere cu SRL „Ecobricheta” cu o revendicare asupra terenului aflat în posesia sa. ”

“Ecobricheta” clarifică de asemenea, că conducerea companiei „a avut suspiciuni rezonabile, că pământul  va fi retras din proprietatea sa, în urma căruia a fost oprită investiția în procesarea pământului, ceea ce, la rândul său, a condus la secarea și pierderea (moartea) salciei energetice, plantat pe pământ ca materie primă pentru producerea de biocombustibili.

În acest sens, “Ecobricheta” cere despăgubiri pentru daune materiale. Compania susține că au suferit pierderi în valoare de puțin mai mult de 426 mii lei (plata pentru chirie de 20 710 lei (din 2015 până în 2020), costul puieților de salcie 246 960 lei, salariile lucrătorilor pentru plantare și îngrijirea plantelor 50 000 lei, costul combustibilului pentru transportul lucrătorilor și plantelor 20 000 lei, plata serviciilor de pregătire a solului 18 000 lei, — hrană pentru lucrători 22 474 lei, cheltuielile de întreținere a lucrătorilor 11 200 lei, costul îngrășămintelor 37 000 lei.

Жалоба Ecobricheta SRL

Cum a răspuns Consiliul Taraclia?

Plângerea “Ecobricheta” a fost luată în considerare la ultima ședință a consiliului Taraclia din 25 septembrie 2020. Este demn de remarcat faptul, că această problemă nu a provocat discuții aprinse între consilieri. S-a decis în unanimitate respingerea plângerii “Ecobricheta” ca nefondată.

Decizia a indicat de asemenea, că decizia consiliului №03/25 din 15.04.2019 a fost anulată pe 3 iulie 2019.

În același timp, consilierii l-au instruit pe primar să creeze o comisie care să stabilească costurile efective și legalitatea executării contractului de închiriere cu “Ecobricheta”. Iar consilierii au luat act de declarația preliminară [către instanța de judecată] a “Ecobricheta”.

Este demn de remarcat faptul că transferul terenului către “Ecobricheta” și decizia consiliului de a transfera același teren către “Silva Sud” Cahul au fost efectuate sub consiliul anterior. Prin urmare, pentru un comentariu asupra acestui caz, jurnalistul TUK s-a adresat fostului primar din Taraclia, Serghei Filipov. La întrebarea jurnalistului despre cum s-a întâmplat, că terenul, deținut de “Silva Sud” Cahul să fie închiriat către SRL “Ecobricheta”, Filipov a menționat că „în acel moment acest teren nu era înregistrat la “Silva Sud”. În 2012, am început să înregistrăm terenurile, acest teren a fost înregistrat la Primăria Taraclia, așa că l-am închiriat. ”

Ce a decis instanța de judecată?

La 16 octombrie, instanța de judecată a orașului Cahul a examinat cererea de către “Silva Sud” Cahul împotriva consiliului orașului Taraclia, în special, „cu privire la anularea paragrafului 2 din decizia consiliului orașului privind transferul terenului către SRL „Ecobricheta” „cu păstrarea drepturilor unui terț”. La aceeași ședință a fost luată în considerare cererea companiei “Ecobricheta” împotriva consiliului orașului, în care solicita anularea aceleiași decizii a consiliului.

Instanța a decis să respingă cererea “Silva Sud” Cahul ca neîntemeiată, și să satisfacă parțial cererea SRL „Ecobricheta”. Conform deciziei, primăria Taraclia este obligată să vireze 10 mii de lei în contul companiei SRL „Ecobricheta” — costurile asistenței juridice. Decizia instanței poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile în camera de apel Cahul.

Într-o conversație telefonică cu jurnalistul TUK șeful întreprinderii SRL “Ecobricheta” Ivan Damaschin a spus, că este puțin probabil ca compania să conteste decizia instanței de la Cahul. El a mai spus că ei„au depus un alt proces împotriva “Silva Sud” Cahul, care prevede rambursarea tuturor costurilor. Abia după aceea vom continua să lucrăm pe teritoriul Taracliei la plantarea salciei ”, — a spus Damaschin.

Добавить комментарий

Back to top button