Cetățean activ
В тренде

„Aceasta ne împiedică astăzi să ne dezvoltăm mai departe“. Șeful departamentului financiar al Taracliei despre proiectul „Energetic II“

La ultima ședință a consiliului raional din 5 iunie au fost discutate întrebările cu privire la execuția bugetară pentru anul 2019, ale căror venituri s-au ridicat la 97 milioane 947 mii 100 lei, iar cheltuieli 96 milioane 410 mii 600 lei. Soldul bugetar de 1 milion 536 mii 500 lei este suma, plătită pentru rambursarea împrumutului „Energetic II”. De asemenea, a fost prezentat un program – până la 15 aprilie 2025, trebuie returnat peste un milion de dolari SUA.

„Soldurile la sfârșitul anului (2019) au fost determinate în valoare de 4 milioane 36 mii 100 lei, dintre care 1 milion 900 mii 600 au fost incluși în bugetul anului 20 pentru rambursarea împrumutului Energetic II, care în anul 20 a fost determinat la 2 milioane 135 mii 500 lei. Pentru informații, vreau să vă prezint un slide, pe care putem vedea programul de rambursare a Energetic 2 pentru următorii ani până în anul 2024, astfel încât să fiți la curent care este datoria noastră în general. Asta e tot ce am vrut să spun”, — a terminat raportul său cu privire la execuția bugetară pentru 2019 șeful departamentului financiar Larisa Pucal. Pe ecran a fost arătat programul de rambursare a împrumutului pentru proiectul „Energetic II”.

„Aceasta este în dolari?” — a pus întrebarea publicului. „Este în dolari”, — a răspuns șeful departamentului financiar.

 „Jumătate de buget” — a întrerupt tăcerea în sală președintele ședinței Vasilii Morari. „Ва chiar întregul”, — a remarcat Puсal. „Aceasta ne împiedică astăzi să ne dezvoltăm mai departe”, — a rezumat șeful departamentului.

În sală este din nou tăcere. “Dacă sunt întrebări, eu voi răspunde” —  întrerupse Larisa Pucal. „Care vor fi întrebările pentru Larisa Grigorievna? Sunt întrebări? Nu sunt întrebări! Este propunerea de a aproba. Cine este pentru această propunere, rog să ridicați mâinile. În unanimitate ”, — a rezumat Morari discuția.

https://www.facebook.com/tuk.md/videos/285614669467638/?t=2598

Conform programului, în luna octombrie a acestui an, raionul împreună cu dobânzile de împrumut, ar trebui să plătească 102 mii 968 de dolari SUA, ceea ce înseamnă peste 1 milion 800 mii lei. „Pentru luna aprilie a acestui an, am plătit deja, am planificat fondurile din solduri la sfârșitul anului și venituri proprii de 1 milion 906 mii pentru luna octombrie”, — a spus Larisa Pucal.

Trebuie de remarcat, că bugetul raionului anul trecut s-a ridicat la peste 97 de milioane de lei, ponderea veniturilor proprii este de 7% sau ceva mai puțin de 7 milioane de lei.

Reamintim, proiectul „Energetic II” a implicat construcția a două case centrale termice în orașul Taraclia, una pentru gimnaziul Olimpii Panov, a doua trebuia să încălzească  6 obiecte. Banii au fost luați în credit pe timp de 15 ani. Acordul a fost semnat în 2009 între consiliul raional Taraclia și ministerul finanțelor din Moldova.


 Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button