Cetățean activ

» Acolo oamenii se odihnesc!» Tăierea copacilor lângă lacul «Stalinschii» din Taraclia a fost motivul clarificărilor

Tăierea (defrișarea) dumbravei de arțari lângă lacul “Stalinschii” din Taraclia a provocat o mare rezonanță în societate. S-a aflat despre ea din postarea unui locuitor al orașului Vlad Caireac pe rețeaua de socializare Facebook. Peste o zi după publicare locuitorii din Taraclia s-au adunat lângă clădirea primăriei, iar a doua zi — s-au întâlnit cu reprezentanții MoldSilva și Silva-Sud în sala mică a Casei de cultură a raionului. Ce au spus experții și cum se desfășoară evenimentele în privința tăierii pădurilor din Taraclia în reportajul nostru.

Pe 12 aprilie în clădirea Casei de cultură a raionului s-au adunat câteva zeci de locuitori din Taraclia. La întâlnirea cu ei a venit șeful întreprinderii forestiere de stat „Silva-Sud” Valentin Dimitriadi, șeful adjunct al Agenției Moldsilva Ion Platon, șeful inspectoratului de poliție din Taraclia Valentin Nicolai, inspectorul agenției de mediu Andrei Baltacov și președintele raionului Taraclia Ivan Paslari.

Șeful întreprinderii de stat „Silva-Sud” Valentin Dimitriadi a declarat că toate documentele necesare pentru tăierea dumbravei de arțari sunt la ocolul silvic din Taraclia. Este toată documentația. Un act fitosanitar afirmă, că 60% dintre [acești] copaci erau uscați ”, — a spus Dimitriadi.

Locuitorii au fost revoltați de această declarație a oficialului. Ei au remarcat că dumbrava de  arțari era un loc de odihnă preferat pentru toți taraclienii. „Acolo oamenii se odihnesc! Anul trecut, din cauza carantinei, nimeni nu a putut pleca la mare, toți se odihneau la iar”, — a exclamat Alexandr Tatarlî.

Șeful adjunct al Agenției Moldsilva Ion Platon care a fost prezent la ședință, le-a explicat locuitorilor, că tăierea dumbravei de arțari este în conformitate cu planul de stat pentru tăierea pădurilor, și i-a asigurat pe locuitori, că în același loc va fi plantată o nouă pădure.

Într-adevăr, în timpul ședinței, pe locul dumbravei tăiate plantau puieți de stejar, arțar și frasin. Jurnalistul TUK a fost informat despre acest lucru de către șeful ocolului silvic din Taraclia Stepan Focșa și și-a confirmat cuvintele printr-un video filmat pe un telefon mobil.

Șeful „Silva-Sud” Valentin Dimitriadi a mai menționat, că planul de tăiere a fost aprobat în anul precedent pentru întregul an. Conform documentelor, în raionul Taraclia  în anul 2021, este planificată tăierea a 288 m3 de arbori de diferite specii pe teritoriul de 15 hectare. Conform autorizației eliberate de acesta, lucrările necesare trebuiau făcute cu trei zile lucrătoare înainte de 15 aprilie 2021.

Din aceleași documente a devenit cunoscut, că în zilele apropiate în zona lacului “Stalinschii” se planifică tăierea mai multor cuburi de plop alb și obișnuit. La ședință, locuitorii au cerut suspendarea autorizației emise până la clarificarea tuturor circumstanțelor.

Președintele raionului Ivan Paslari i-a cerut inspectorului agenției de mediu Andrei Baltacov să-l informeze despre planurile de tăiere pe teritoriul raionului Taraclia.

„Domnul Baltacov poate spune, că a participat personal la identificarea [zonelor de tăiere]”, — a început să vorbească șeful “Silva-Sud” Valentin Dimitriadi, dar a fost întrerupt din sală. Mai târziu, președintele raionului Ivan Paslari a atras atenția asupra acestui lucru, — „Domnul Baltacov răspundeți la întrebare, ați participat la determinarea acestor teritorii”. Andrei Baltacov a dat un răspuns negativ.

Este demn de remarcat faptul că în extrasul din materialele de amenajare și inventar al vegetației lemnoase, preconizat a fi exploatat în 2021 în fondul forestier din raionul Taraclia, adică așa-numitul plan de tăiere pentru 2021, în care este indicat teritoriul dumbravei de arțari la  Stalinschii este semnat și ștampilat de inspectorul Baltacov.

Dumbrava de arțari  înainte / după


AO TARSMI este beneficiar al Programului de granturi locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din regiunea de sud cu privire la importanța și calitatea serviciilor furnizate în domeniul alimentării cu apă, canalizare și deșeuri menajere” în raionul Taraclia.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.

Добавить комментарий

Back to top button