Cetățean activ

Șeful departamentului de cultură din Taraclia a fost concediat pentru încălcarea prevederilor CSE

Pe 22 aprilie, în registrul de stat al actelor locale, consiliul raional Taraclia a emis un decret al președintelui raionului privind încetarea angajării cu șeful departamentului de cultură din raion Vasilii Cavlac. Comisia de disciplină și CSE din raion au ajuns la concluzia că șeful a încălcat deciziile comisiei naționale de sănătate publică de urgență.

Sursele TUK din CSE raportează, că motivul concedierii a fost concluzia comisiei de disciplină. Pe 13 aprilie, această comisie a examinat plângerile unor șefi de instituții din subordinea departamentului de cultură. În special, plângerile au declarat că șeful „nu a oferit asistență în explicarea și recomandarea modului de a lucra în condiții de combatere a infecției cu coronavirus”.

În plus, comisia a examinat rapoartele unor angajați ai instituției. Potrivit cuvintelor acestora, „în timpul situației de urgență declarată în Moldova, în casa de cultură a raionului, șeful serviciului Vasilii Cavlac a organizat sărbătorirea zilei sale de naștere în biroul orchestrei de muzică populară”.

De asemenea, se știe că președintele a primit o scrisoare colectivă din partea lucrătorilor orchestrei “Cervena Kitca”, aceștia au confirmat, că „pe 19 martie s-au aflat în casa de cultură a raionului, unde au pregătit și au discutat programul pentru atestarea viitoare a colectivului”.

De asemenea, comisia atrage atenția asupra faptului că unul dintre angajații orchestrei care a fost prezent a fost în contact cu un bolnav de  COVID-19 și a fost pus în carantină. Potrivit comisiei, prezența sa în colectiv „ar putea duce la morbiditatea COVID-19 pentru toți participanții pregătirii pentru atestarea întregului colectiv a Casei de Cultură Raională ( CCR)”.

Astfel, CSE din raion, referindu-se la alineatele 1 și 2 din decretul №4 al CSE al Moldovei (Încălcarea intenționată sau nepăsătoare a prevederilor comisiilor este baza pentru concedierea șefului instituții publice) a decis, că șeful departamentului de cultură a încălcat legea Republicii Moldova „Regimurile situației de urgență, asediu și militar”, ordinul CSE al Republicii Moldova №1 din 18 martie 2020, precum și articolul 7 din rezoluția №7 din 13 martie a Comisiei Naționale de Sănătate Publică de Urgență.

Într-o conversație telefonică cu jurnalistul TUK, Vasilii Cavlac a menționat, că „nu este de acord cu ordinea comisiei, a contestat decizia în instanță de judecată”, — a subliniat Cavlac și a adăugat „și asta este totul după 50 de ani de activitate în cultură … probabil că cineva avea nevoie de aceasta” — consideră Vasilii Cavlac.

La 17 aprilie, comisia situațiilor excepționale raională a ordonat demiterea șefului departamentului de culturăVasilii Cavlac și să o numească pe Olga Runtova, în funcția de șef specialist al departamentului de cultură.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button