Cetățean activ

Taraclia — Ceadîr-Lunga. Cum funcționează și comunică cu populația administrațiile orașelor în timpul stării de urgență

După trei săptămâni de la introducerea stării de urgență în Moldova, în raionul Taraclia au fost înregistrate 12 cazuri de infecție cu coronavirus, dintre care șase au fost în orașul Taraclia. De atunci, guvernul Moldovei a emis peste zece decizii Comisiei Situației excepționale (CSE), fiecare dintre acestea având noi interdicții pentru locuitorii din Moldova și agenților economici. Pentru ca oamenii să cunoască aceste decizii, în fiecare localitate a țării au fost create puncte de gestionare de urgență. Pe exemplul a două orașe din sudul Moldovei — Taraclia și Ceadîr-Lunga arătăm, modul în care funcționează aceste două administrații în perioada epidemiei de coronavirus.

Mergea a 21 zi din momentul de la decretare stării de urgență în Moldova. Aproape zilnic, guvernul Moldovei în frunte cu  prim-ministrul Ion Chicu strâng comisiile situației excepționale și iau diverse decizii — de la interzicerea activității tuturor agenților economici, cu excepția magazinelor alimentare, benzinăriilor și farmaciilor, la noi reguli pentru persoanele care vin din străinătate și comportament în oraș.

Sunt mulți „ai noștri” în afara Moldovei, dar posibilitatea de a viziona canalele de televiziune din Moldova în străinătate nu sunt, iar barieră lingvistică îi împinge și mai mult în obținerea informațiilor necesare în această perioadă. Aceeași situație este și cu locuitorilor locali, doar un număr limitat de oameni urmăresc informații ale ministrului sănătății sau prim-ministrului țării.

În legătură cu aceasta, administrația locală acționează ca un „mediator” al transferului de informații. Toate interdicțiile împotriva persoanelor fizice și agenților economici sunt pedepsite cu amenzi uriașe. Și aici primăria trebuia să funcționeze pentru ca contribuabilii săi să nu sufere, dar, în același timp, să îndeplinească toate cerințele CSE ale țării.

În plus, în timpul epidemiei de coronavirus, suferă cel mai vulnerabil grupul de persoane ca: pensionarii și persoanele cu dizabilități. Cum funcționează primăria cu ei? Posibil că le aduc produse alimentare la domiciliu, pentru ca ei să nu cadă sub risc?

Nu am găsit informații despre acest lucru nici pe site-ul oficial al primăriei, nici pe pagina primarului de pe rețelele de socializare. Îl sunăm, pentru a preciza — nu răspunde.

De la introducerea stării de urgență în țară, pe site-ul primăriei Taraclia au fost publicate trei știri, cu privire la epidemia de coronavirus — o decizie a comisiei situației excepționale a orașului din 17 martie. A fost creat un punct de gestionare a comisiei situației excepționale, despre activitatea punctului am scris mai devreme și despre numirea a noi membri în comisia situației excepționale a orașului.

De remarcat efaptul că, înainte de decretarei stării de urgență în țară, pe site-ul primăriei a fost  publicat ordinul  primarului „privind situația epidemiologică a virusului COVID-19” și regulile pentru prevenirea coronavirusului în principal în limba de stat.

Profilul personal de Facebook al primarului Taracliei Veaceslav Lupov, conține materiale despre dezinfectarea străzilor cu medicamente care conțin clor, un avertisment despre pericolul de infecție și o repostare de pe pagina Fundației “Miron Șor” privind alocarea a 300 de mii de lei pentru lupta împotriva coronavirusului.

În contrast

 Primarul municipiului Ceadîr-Lunga Anatolii Topal (fost comandant al centrului militar din Taraclia) din momentul declarării a stării de urgență în țară și până în ziua de azi lucrează activ cu populația prin intermediul site-ului oficial al primăriei, prin profilul său pe rețelele de socializare, precum și prin intermediul ziarului, pe care municipiul emite independent.

Departamentul fiscal al primarului, împreună cu adjunctul, au verificat toți agenții economici pentru creșterea nerezonabilă a prețurilor în timpul epidemiei și respectarea tuturor standardelor sanitare. Apropo, au fost identificate încălcări.

  În cele 21 de zile de luptă împotriva epidemiei, site-ul primăriei a publicat aproximativ 70 de materiale cu informații importante pentru locuitori. Au fost publicate cinci apeluri către locuitori chiar de la primarul Anatolii Topal și încă patru dosare CSE în frunte cu el. Au fost dezvoltate abordări în această perioadă dificilă pentru locuitorii orașului —  pentru cei săraci, pensionari, persoanele cu dizabilități și familiile vulnerabile. Ei primesc produse alimentare.

Câteva publicații cu explicații cine poate primi indemnizații de șomaj și, cel mai important, cum se poate de-l obținut. Permanent apar informații privind polițele medicale pentru persoanele fizice.

De asemenea, municipiul a anunțat deschiderea unui cont special. Acolo, toată lumea poate transfera fonduri pentru a lupta împotriva infecției și pentru a ajuta cetățenii nevoiași. Apropo, sunt publicate și numele celor care donează.

În fiecare zi, locuitoriilor din Ceadîr-Lunga se repetă lucruri simple -să se abțină de la ieșirea din casă, să respecte regulile igienice a unei persoane, iar astăzi, de exemplu, primarul s-a adresat către oameni pentru ca ei să se abține să viziteze chiar și rudele. De asemenea, el s-a adresat cu un apel să se abțină de la călătoriile în satul vecin al raionului Taraclia Valea-Perjei, unde pe 6 aprilie au fost înregistrate șase cazuri de infecție cu coronavirus.

Pentru a rezuma

În prezent, în orașul Taraclia sunt înregistrate șase cazuri de infecție cu coronavirus în trei focare. Cu bolnavii au contactat 90 de persoane , încă 85 de persoane sunt în carantină, pentru că s-au întors din străinătate.

În municipiul Ceadâr-Lunga nu s-a înregistrat nici un caz de infecție cu coronavirus.

Viteza răspândirea infecției virale depinde nu numai de activitatea autorităților locale, ci și de fiecare dintre noi.

IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat pandemia coronavirusului. Virusul este transmis prin picături aeriene. La aproximativ 80% dintre oameni, el trece ca o răceală obișnuită, dar în 20% din cazuri, pacienții au complicații severe. Rata medie de mortalitate de coronavirus este de 3,5%, cu toate acestea, pentru persoanele în vârstă, rata mortalității este de 14-15%.

Puteți a reduce riscul de infecție pentru dvs. și pentru alții, urmând recomandări simple:

• Spălați-vă regulat pe mâini cu săpun sau spălați-le cu un produs pe bază de alcool;

• Păstrați distanța cu alte persoane în locuri publice — cel puțin 1 metru (în special cu cei care au tusă și strănută);

• Nu atinge cu mâinile murdare ochii, nasul și gura;

• Când tușiți și stănutați, acoperiți gura cu un șervețel sau îndoiți cotul;

• Dacă aveți febră, tusă uscată sau dificultăți de respirație, apelați la 112 pentru ajutor.


 Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button