Cetățean activ

Ajutorul Uniunii Europene și țările partenere pentru Moldova în lupta împotriva coronavirusului

Pe 31 martie, Comisia Europeană a emis o declarație privind măsurile de sprijinire a țărilor Parteneriatului Estic, care include și Moldova, pe care a luat-o în lupta împotriva coronavirusului. Potrivit declarației, acesta va furniza 140 de milioane de euro pentru cele mai urgente nevoi în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În plus, Comisia va reorienta utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 de milioane de euro, pentru atenuarea consecințelor socio-economice ale crizei datorate coronavirusului. Ce altă asistență a primit Moldova de la țările-partenere din Uniunea Europeană, fonduri și agenții — în materialul TUK.

Comisia Europeană. 840 de milioane de euro pentru țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina)

Comisia Europeană sprijină țările Parteneriatului Estic prin redistribuirea a 140 de milioane de euro către cele mai urgente nevoi ale acestor țări, inclusiv și Republica Moldova. Alături de aceasta, Comisia va redistribui și utilizarea fondurilor existente în valoare de până la 700 de milioane de euro în toată regiunea, pentru a contribui la atenuarea consecințelor socio-economice ale crizei cauzate de coronavirus, se arată într-un comunicat de presă. Mai multe detalii despre cum vor fi distribuite fondurile și în ce zone pot fi găsite aici.

Elveția prin PNUD. 250 mii de dolari

Elveția, prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a anunțat disponibilitatea echipamentelor de protecție pentru a sprijini Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Sprijinul prevede un acord în valoare de 200 de mii de dolari, încheiat între Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), pentru achiziționarea îmbrăcămintei de protecție pentru personalul medical în fruntea luptei împotriva coronavirusului.

Anterior, Elveția a anunțat o donație de 50.000 de dolari prin proiectul “Viață Sănătoasă”. Astfel, 63.700 de măști medicale de unică folosință, 54.600 mănuși de nitril și 760 litri de dezinfectant pentru mâini și suprafețe vor fi distribuite în 68 de centre medicale și 211 de oficii  medicilor de familie din zece regiuni ale Republicii Moldova.

Guvernul Poloniei. 40 de mii de euro

Guvernul Poloniei prin reprezentanța Fondului de Stat „Solidarity Fund PL” în Moldova a anunțat lansarea „Fondului de urgență” în sumă de 40 de mii de euro pentru intervenții chirurgicale. În aceste zile, patru ateliere în cadrul Grupurilor de acțiune locală din țară produc peste 15.000 de măști pentru față. În plus, Fondul de “Solidarity PL” în Moldova a furnizat deja un concentrator de oxigen pentru spitalul de boli Infecțioase Toma Ciorbă și a anunțat, că va furniza în perioada următoare și alte echipamente medicale. Apoi va fi urmată  asistența umanitară sub formă de ecrane de protecție, măști, salopete și aproximativ 3700 de litri de dezinfectant. Fondul declară sprijin în continuare Republicii Moldova, inclusiv regiunii transnistrene.

Fundația Soros în Moldova. 100 de mii de dolari

Fundația Soros în Moldova a anunțat alocarea primei tranșe de 100 de mii de dolari pentru a sprijini Republica Moldova în lupta împotriva coronavirusului. Banii vor fi trimiși medicilor, lucrătorilor sociali, polițiștilor și tuturor celor care se confruntă cu greutăți în această perioadă. În plus, Fondul va transfera echipamente de protecție: măști, mănuși și soluții dezinfectante pentru cei care prezintă un risc crescut de infecție, dar nu le au.

Pe lângă donatorii de mai sus, ajutor în valoarea de 1 milion 200 mii de dolari a fost oferită de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button