Cetățean activ

«De ce preotul are nevoie de armonie?» Punctul de gestionare a urgențelor din Taraclia nu funcționează

Pe 17 martie, în Moldova a fost declarată starea de urgență din cauza răspândirii coronavirusului, care va fi valabilă până pe 15 mai. În legătură cu aceasta, în raioanele, orașele și satele țării au fost create Comisiei pentru situații excepționale locale (CSE), iar ulterior, odată cu acestea și  puncte de urgență care ar trebui să monitorizeze situația. Astăzi, 2 aprilie, s-a dovedit că centrul de control de urgență al orașului Taraclia, creat la 27 martie prin ordin al primarului, nu funcționează. Acest lucru a fost confirmat de jurnalistului TUK de către un membru al punctului de gestionare, consilier al consiliului orășenesc Vasilii Gaidarji. Ce a făcut de administrația orașului de la introducerea urgenței — citiți în materialul nostru.

Pe 17 martie, la primăria din Taraclia a avut loc o ședință a Comisiei pentru situații excepționale locale, la care s-a decis suspendarea activităților comerciale ale tuturor întreprinderilor, cu excepția „alimentelor, produselor farmaceutice și produselor petroliere”, precum și a agentului economic ÎI “Gherghi Serghei” pentru suspendarea traficului de pasageri în oraș.

Ulterior, la o ședință a CSE a districtului, președintele raionului Taraclia Ivan Paslar a arătat primarului „ilegalitatea suspendării transportului urban”. Peste o zi, autobuzele din Taraclia au început să transporte personalul medical la clinică și spital, efectuând patru călătorii pe zi. Într-un interviu acordat NTS, primarul Veaceslav Lupov a menționat, că achită pentru aceste călătorii „din buzunarul propriu”. Pe 27 martie, prin ordinul primarului, a fost creat un centru de gestionare a situațiilor excepționale (SE)  pentru comisia pentru situații excepționale. Trebuie menționat că au fost create puncte similare în toate primăriile din raion. Conform ordinului, acest punct de control este o structură pentru sprijinirea informațională a activității CSE. Cu alte cuvinte, el trebuie să monitorizeze situația cu numărul de cazuri de infecție, persoane de contact și persoane care se autoizoleaza, precum și să monitorizeze situația cu cetățenii aflați în oraș din străinătate.

În conformitate cu aceeași ordine a primarului, punctul trebuie să funcționeze în mod normal, de la 8 la 17.00 începând de la 27 martie în Primăria orașului Taraclia, și, dacă este necesar, în exploatare intensivă în blocul centrului de reabilitare a pensionarilor și invalizilor 24/24. Personalul punctului trebuie să asigure munca pe schimburi.

Având în vedere faptul că orașul Taraclia a confirmat patru cazuri de infecție de coronavirus, numărul de persoane care au avut contact cu cei infectați a ajuns la mai mult de 60 de persoane, în timp ce în carantină sunt cel puțin 80 de persoane, redacția TUK a decis să afle, cum lucrează  acest punct de gestionare, ce măsuri sunt luate pentru a combate răspândirea coronavirusului în Taraclia, precum și pentru a afla despre măsurile care se iau pentru protejarea cetățenilor orașului.

La apelurile telefonice ale jurnalistului primarul Veaceslav Lupov nu a răspuns. El este șeful punctului de gestionare.

Apoi, jurnalistul s-a adresat către adjunctul șefului punctului, în ordinea s-a remarcat că a fost Alexandr Glavcev. În conversație cu jurnalistul Glavcev  a remarcat faptul că „pentru prima dată aude că este într-un punct de gestionare. Nimeni nu m-ă notificat despre asta. […] Nu am fost niciodată la ședințele acestei comisii, nu știu despre deciziile luate de această comisie. Mă bucur să vă ajut, dar pentru mine este o neașteptare», — cu penibilitate vorbește angajatul centrului militar din Taraclia Alexandr Glavcev.

Jurnalistul TUK a adresat aceleași întrebări unuia dintre membrii punctului de gestionare Vasilii Gaidarji. El a confirmat că este membru al punctului de gestionare și că acest punct nu a luat încă nici o decizie. „[…] Suntem îndrumați de deciziile CSE a raionului. […] s-a spus, până ce lucrăm de la distanță. Suntem puțin confuzi. Iată unele sate din raionul  Orhei au decis să declare carantină, care apoi guvernul a anulat. Și de ce acest domn Kuku (a numit greșit numele premierului Ion Kiku) nu știe pe hartă, unde se află Taraclia, dar va lua oarecare decizii ”, — sa indignat Gaidarji și adaugă „atunci de ce preotul are nevoie de armonie?”.

Gaidarji de asemenea a promis să sune înapoi peste 15 minute și să povestească despre activitatea punctului de gestionare. Peste trei ore, el a spus că a fost consultat cu privire la întrebare (nu vroia să zică cu cine anume) și a remarcat, că „punctul de gestionare — nu este comisia pentru situații excepționale și el va începe să lucreze atunci când va apărea o situație de urgență“, — a spus Gaidarji. De asemenea, el nu a putut explica ce înseamnă situația excepționala, dacă ea depinde de numărul de locuitori ai orașului infectat cu coronavirus sau depinde de numărul de decese.

Pe site-ul oficial al primăriei Taraclia pe 20 martie a publicat un post cu privire la faptul că, în oraș este efectuată dezinfecția străzilor cu soluția care conține clor, iar pe 30 martie a apărut publicarea că Fondul „Miron Șor“ a alocat orașului 300 mii de lei „pentru a combate răspândirea coronavirusului și eliminarea consecințelor epidemiei“. Comentariul primarului cu privire la modul în care vor fi folosite fondurile donate nu a fost primit.

De asemenea, pe 31 martie, canalul local de televiziune NTS a publicat o știre, în care un specialist în amenajări publice a spus, că se produce dezinfectarea facilităților comerciale și locurilor aglomerate.

Organizația Mondială a Sănătății consideră că „autoritățile locale joacă un rol extrem de important în furnizarea sănătății publice în perioada pandemiei, deoarece astăzi ei sunt principalii susținători ai medicilor, alături de poliție și alți actori naționali.” Anume ei trebuie să acționeze la nivelul comunității, pentru a încetini răspândirea virusului la nivelul local.


 Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button