Cetățean activ

(Nu) după dorință proprie. Directorul “Apă-Canal” Taraclia și-a dat demisia, care o îndeplinea timp de 8 ani

Miercuri, 11 martie, directorul „Apă-Canal” Taraclia Vladimir Popov, și-a dat demisia, scriind o cerere „după dorință proprie”. Sursele TUK susțin, că a făcut-o „sub presiunea” din partea primarului Veaceslav Lupov și a consilierului orașului Vasilii Gaidarji. În urma directorului, a plecat și avocatul întreprinderii municipale. TUK afla ce se întâmplă în întreprindere.

Pe 10 martie în primăria din Taraclia a avut loc a patra (!) ședință a consiliului de administrație “Apă-Canal” Taraclia de la începutul acestui an. Pe agendă zilei au fost 20 de întrebări, dintre care unul suna neclar — „de a oferi fondatorului o propunere de plăți premii sau impunerea penalității pentru conducător”. Potrivit cuvintelor unuia dintre membrii consiliului administrativ, care a fost de acord să vorbească cu jurnalistul TUK în condițiile anonime, „ulterior această întrebare a fost eliminată exclusă din agenda zilei a ședinței”.

La aceeași ședință între directorul „Apă-Canal” Vladimir Popov și primarul orașului Veaceslav Lupov s-a legat un disput, în urma căruia, primarul i-a spus directorului „să scrie o cerere după dorință proprie”. A doua zi, 11 martie, Popov a scris cererea, iar Lupov a semnat-o. Temporar responsabilitățile va îndeplini Afanasii Popazoglo.

Ce s-a întâmplat

La 20 ianuarie, la o ședință a consiliului orășenesc, a fost numită o nouă componență a consiliului administrativ, condusă de consilierul independent Vasilii Gaidarji. De atunci au avut loc patru ședințe ale consiliului administrativ, care, potrivit regulamentului, sunt convocate cel puțin o dată pe trimestru.

La ultima ședință, au avut în vedere: „activitatea întreprinderii pentru anii 2015-2019”, rapoarte ale organelor de reglementare pentru anii 2016-2019, rapoarte anuale ale managerului cu privire la activitățile financiare și economice ale întreprinderii, rapoarte ale comitetului de audit pentru anii 2016-2018, proiecte de estimare a veniturilor și cheltuielilor întreprinderii și tabelul de personal pentru anii 2016-2018, planurile de investiții pentru anii 2016-2019, planul de activitate al întreprinderii pentru anii 2016-2019, dispute judiciare pentru ultimii patru ani, achizițiile de bunuri și servicii  pentru ultimii ani, precum și distribuția venitului curat și multe altele.

O sursă TUK din “Apă-Canal” susține că, în ultimele luni, administrația întreprinderii se ocupă doar cu „pregătirea informațiile solicitate de președintele administrației, Vasilii Gaidarji”. Dar ședințele consiliului administrativ păreau mai mult ca „clovnerie” decât că munca reală a reprezentanților consiliului.

La începutul lunii februarie, consilierii orașului au aprobat poziția și componența comisiei de audit „Apă-Canal”. De remarcat că, la mai bine de o lună de la aprobarea sa, comisia nu și-a început activitatea. Nu este componența pe nume, dar se știe, că doi dintre cei cinci membri ai săi sunt viceprimari, aceste funcții rămân încă vacante. În plus, al zecelea paragraf din dispoziția Comisiei de revizuire prevede, că prima ședință a comisiei ar trebui să aibă loc cel târziu la o lună după aprobarea acesteia.

După ce a studiat prevederile celor două comisii, TUK a ajuns la concluzia, că acele întrebări, pe care le-a privit consiliul administrativ, intră în competența comisiei de revizuire, adică anume ea efectuează un control de șase luni al activităților financiare și economice ale întreprinderii și alte rapoarte.


De a primi comentariu de la Vladimir Popov reporterii TUK nu au reușit, la apelurile telefonice acesta nu a răspuns.

Președintele consiliului administrativ Vasilii Gaidarji într-o discuție telefonică cu jurnalistul  a menționat, că „consiliul administrativ tocmai și-a început activitatea, aduce documente de reglementare a întreprinderii în conformitate cu legea privind întreprinderile municipale, care s-a schimbat. Am modificat statutul și toate prevederile.»

La întrebarea  reporterului despre faptul dacă a auzit cum primarul Lupov spune directorul «Apă-Canal» să scrie o cerere după dorință proprie, a plecat de la răspuns. Dar ulterior a întrerupt complet conversația. Dar, în același timp, Vasilii Gaidarji a subliniat că cererea  directorului întreprinderii municipale poate fi retrasă de el în termen de șapte zile, de aceea nici nu a сomentat.

La apelurilor reporterului primarul Veaceslav Lupov nu a răspuns.

Fostul șef al consiliului administrativ “Apă-Canal” Taraclia Alexandr Voinschii a subliniat, că „sarcina acestui consiliu constă în aceea, de a ajuta întreprinderea în activitatea sa, și nu de a săpa în rufe murdare. Timp de câțiva ani de activitate, întreprinderea a reușit să alimenteze mai mult de trei kilometri dintr-un nou sistem de alimentare cu apă în locurile în care locuitori nu au văzut niciodată apa.”


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button