Cetățean activ
В тренде

Bulgaria va finanța 24 de proiecte în raionul Taraclia în valoare de 99 de mii de euro

Aproape 200 de mii de levi bulgarești (99 de mii de euro) vor fi primite de instituțiile de învățământ din raionul Taraclia în cadrul proiectului „Limba maternă și cultura în străinătate”. În 2020, Bulgaria va finanța 24 de proiecte care vizează dezvoltarea și salvarea limbii și culturii bulgare în raion.

Finanțarea este aprobată de Ministerul Educației și Științei Bulgariei în cadrul Programului național „Limba maternă și cultura în străinătate”, modulul 1 — „Sprijin pentru predarea limbii și literaturii bulgare, a istoriei Bulgariei și a geografiei Bulgariei”.

Finanțarea vor primi zece instituții preșcolare din orașele Taraclia și Tvardița, satele Albota de Sus, Valea-Perjei, Cairaclia, Corten, Novosiolovca și nouă instituții de învățământ. Vorbim despre gimnaziul din Taraclia, numită după Generalul Ivan Vazov, liceul Ivan Vazov, liceul din Tvardița, gimnaziile din satele Cairaclia, Novosiolovca, Albota de Sus și liceul Hristo Botev din satul Valea-Perjei.

Pe lângă instituțiile de învățământ, au fost finanțate proiecte ale mai multor case de cultură din raionul Taraclia — în satele Valea Perjei și Corten și în orașul Tvardița. Câte cinci mii de levi vor primi ansamblul cântecului și dansului popular bulgar „Rodoliubie” și școala de artă din raionul Taraclia.

În total, Ministerul Educației și Științei din Republica Bulgaria au fost aprobate 36 de proiecte în Moldova, care au fost prezentate de școlile și instituțiile culturale din Moldova în diverse localități cu o populație compactă de bulgari.

Ministerul Educației Bulgariei așteaptă ca programul să ajute la obținerea unor astfel de rezultate precum: cunoașterea limbii bulgare literare de către copiii și studenții care locuiesc în afara teritoriului Republicii Bulgaria; cunoașterea copiilor și studenților de origine bulgară care trăiesc în străinătate cu istoria și geografia Bulgariei, cu obiceiurile și folclorul bulgar și păstrarea identității, culturii și tradițiilor naționale; dobândirea de cunoștințe, abilități și competențe de către copii și studenți, care le vor permite să se adapteze rapid la sistemul de învățământ la întoarcere în Bulgaria.

Reamintim că în 2019, Ministerul Educației din Republica Bulgaria a aprobat și a finanțat 34 de proiecte depuse de instituții de învățământ și case de cultură din Moldova. Costul total al tuturor proiectelor a fost de 430 mii de levi bulgarești sau 220 mii de euro. Din cele 34 de proiecte aprobate, 23 au fost din raionul Taraclia.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button