Cetățean activТараклия

„Ca mâncare pentru animalele domestice”. Primăria Taraclia a răspuns materialului TUK privind vânzarea de carne și unt de la grădinițe

După lansarea materialului TUK  „Au vândut la ai săi”. Primăria din Taraclia a vândut carne de vițel și unt, achiziționat pentru grădinițe” pe pagina oficială a primăriei Taraclia de pe rețeaua de socializare Facebook, a fost publicată o declarație oficială a administrației. Primăria numește această declarație o „negare”, deși, de fapt, este o confirmare a informațiilor pe care am aflat-o de la  sursa anonimă TUK.

Pe 31 iulie, pe pagina oficială de Facebook a primăriei Taraclia, administrația orașului „neagă informațiile, apărute într-o serie mass media, despre aceea, că produsele alimentare rămasă în grădinițe, au fost vândute în loc, să fie distribuite familiilor nevoiașe. Această știre falsă face parte dintr-o campanie media lansată la cererea adversarilor politici ai primarului și a membrilor echipei sale ”, — se susține în mesaj.

https://www.facebook.com/primariataraclia/posts/1646167698867424

Cu o zi înainte, TUK a scris că „ Primăria din Taraclia a vândut o parte din produsele alimentare, rămase în grădinițe după ce s-au închis din cauza pandemiei COVID-19”. Acest lucru a fost cunoscut din ordinul primarului, publicat pe site-ul actelocale.gov.md.

Atunci, de la sursa anonimă TUK a aflat, “că au vândut „carne de vițel și unt “la ai săi”. Remarcăm faptul că nu a fost posibilă obținerea de informații oficiale de la administrația orașului.

               Vânzarea cărnii de vițel și unt în administrația orașului au explicat în felul următor, că „în instituțiile preșcolare au rămas încă produse, care conform standardelor, ar trebui să fie livrate grădinițelor proaspete – carne de vită în ambalaj vacuum și unt. Perioada de valabilitate a acestor produse în frigider este de șapte și zece zile. Deoarece grădinițele au fost închise din cauza pandemiei, carnea și untul au fost înghețate, iar sub această formă produsele pot fi păstrate timp de maxim trei luni. Acest termen a expirat recent sau se apropia de sfârșit», declară din primărie și confirmă, că comisia «a luat o decizie de a vinde produsele alimentare […] la 50% din costul total».

               În mesaj de asemenea se confirmă, că produsele au fost vândute personalului grădiniței „Ca mâncare pentru animalele domestice. În caz contrar, produsele ar trebui pur și simplu debitate», — justifică acțiunile sale în administrația primăriei. În același timp, în mesaj nu se indică, de ce a fost necesar de așteptat câteva luni, pentru a vinde produsele perisabile. Reamintim că pentru prima dată grădinițele au fost închise pe 11 martie timp de 12 zile, adică până pe 23 martie și deja pe 26 martie a fost luată o decizie până la 15 mai, pentru perioada de stare excepțională în Moldova.

Primăria de asemenea raportează, că primăria a primit 10 mii de lei din vânzarea produselor, dar nu a specificat câte kilograme de carne și unt s-au vândut. Să încercăm să calculăm. Conform site-ului achizițiilor publice, grădinițele din Taraclia cumpără carne de vită refrigerată la aproximativ 98 de lei de kilogram și unt la 111,4 lei de kilogram. Personalul grădiniței a cumpărat unt și carne cu o reducere de 50%. În mediu, au plătit 52,25 lei de kilogram de carne și unt. 10.000: 52,25 = 191 kg. Adică, teoretic primăria a vândut 191 kg carne de vită și unt.

Primăria Taracliei în declarația sa către mass-media, subliniază că „copiii din familii nevoiașe au primit pachete cu produse”. În total, potrivit versiunii, primăriei, au fost „distribuite 146 de pachete în valoare de 43,3 mii lei. Produsele au primit familiile cu patru sau mai mulți copii, familiile cu copii cu dizabilități și familiile neprotejate social cu trei copii. » Adică, în fiecare pachet s-ar putea pune un pic mai puțin de 1,5 kg de carne sau unt.

Banii strânși — aproximativ 10 mii de lei — s-a decis trimiterea înapoi în fondul pentru achiziționarea produselor pentru grădinițe.

În declarația primăriei  din Taraclia de asemenea se indică, că «în mod decisiv condamnă manipularea în seria de mijloace de informare și răspândirea știrilor false și își exprimă regretul, că anumite grupuri de oameni pentru a-și promova interesele politice și economice, permit speculații asupra unor probleme atât de delicate».

Doar unde exact se află informațiile false din material, pe baza declarației primăriei, TUK nu a reușit să găsească — carnea și untul s-au vândut, nu s-au distribuit, deși deja pe 26 martie se știa că grădinițele vor rămâne închise până pe  15 mai.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button