Cetățean activ

«Au vândut la ai săi”. Primăria Taraclia a vândut carne de vițel și unt, achiziționat pentru grădinițe

Primăria Taraclia a vândut o parte din produsele alimentare, rămase în grădinițe după ce s-au închis din cauza pandemiei COVID-19 în ciuda faptului, a fost luată o decizie anterioară de a distribui restul de produse familiilor, aflate în situații dificile. TUK a aflat, că au vândut „carne de vițel și unt” la ai săi. Nu a fost posibilă obținerea de informații oficiale de la administrația orașului.

Pe 29 iulie, pe site-ul actelor locale, primăria Taraclia a publicat ordinul primarului „de vânzare a produselor perisabile sau cu termen de valabilitate limitat al produselor alimentare”. Este vorba despre produse care au rămas în grădinițe, după declararea stării excepționale în țară în legătură cu pandemia COVID-19, în urma căreia toate grădinițele au fost închise.

Ordinul prevede, că directorii instituțiilor preșcolare trebuie „să predea la contabilitatea Primăriei resursele financiare încasate, primite din vânzarea produselor alimentare expirate și care expiră”. Resursele financiare, conform ordinului, vor fi direcționate către articolul „produse alimentare” din conturile instituțiilor preșcolare.

Sursă TUK, care lucrează la una dintre grădinițe, care a insistat asupra anonimatului, a povestit jurnalistului, că „grădinițele au vândut carne de vițel și unt. Fiecare grădiniță a vândut la angajații săi cu o reducere de 50%”, —  susține sursa. Câte kilograme s-a vândut, sursa nu cunoaște, precum și de ce aceste produse nu au fost distribuite familiilor, aflate în situații dificile.

 Trebuie menționat faptul că aceste produse — carne de vițel și unt în listă, din care a fost format pachetul alimentar, nu au fost menționate. Pachetul trebuia să constea din ulei vegetal, făină, cereale, paste făinoase, tăiței, covrigi, fursecuri, suc, jeleu, fructe uscate, brânză și gambă congelată.

Câte produse au fost vândute TUK nu a putut afla. Primarul orașului Taraclia Veaceslav Lupov nu a răspuns la apelul telefonic al jurnalistului. De asemenea, la apeluri nu au răspuns contabilul și economistul primăriei. Șefa grădiniței №2 Valentina Tuluș nu a ridicat telefonul, șefa grădiniței №4 Ecaterina Ceban a răspuns, dar la momentul dar nu a putut vorbi, iar șefa grădiniței №3 Natalia Mihailova «a rugat să aflăm totul în primărie.»

În iunie a fost creată o comisie, care a făcut un inventar, evaluarea stării și a termenului de valabilitate a produselor din grădinițele Taracliei, care au fost închise din cauza pandemiei COVID-19. Apoi s-a decis „distribuirea produselor alimentare neutilizate sub formă de pachete sociale pentru copiii din familii aflate în situații dificile”. Potrivit directorilor grădinilor, 63 de familii urmau să primească pachete cu produse alimentare.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button