Cetățean activ

Novosiolovca a ajuns în finală. Proiectul de înlocuire a 600 de metri de apeduct va fi implementat

În cadrul Programului de granturi locale al proiectului “Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ), în satul Novosiolovca va fi înlocuit apeductul în lungimea de 600 metri. Rezultatele finale ale concursului au fost anunțate la sfârșitul săptămânii trecute. Proiectul Asociației Publice „Perspectiva” din satul Albota de Sus  nu este în lista finaliștilor.

Pe 10 aprilie, au fost publicate rezultatele concursul proiectului în regiunea de sud, care a fost anunțată de Centrul CONTACT-Cahul. În total, au fost selectate 23 de cereri din 82, în valoare de 880 mii euro, când programul a furnizat 600 mii. Printre ele au fost pregătite  proiectele, care urmau să fie realizate în satele Novosiolovca și Albota de Sus a raionului Taraclia, aceste proiecte au fost pregătite de ONG din aceste sate.

Atunci s-a decis organizarea de întâlniri online cu candidații selectați, în urma cărora urma să se ia decizia finală asupra beneficiarilor Programului.

Pe 17 iulie, Centrul CONTACT-Cahul a publicat lista finală a beneficiarilor, care vor primi finanțare pentru implementarea proiectelor. În această listă din raionul Taraclia a intrat doar Novosiolovca, proiect, înaintat în numele organizației neguvernamentale AQUA-TAR-SAN, care prevede înlocuirea a 600 de metri de apeduct. Potrivit Ecaterinei Pocurar, primarul satului, „nu s-au făcut modificări în proiect”, a fost aprobat în forma sa inițială.

„La începutul lunii august au spus, că ne vor invita pe toți să semnăm documentele și după aceea vor începe, — spune primarul. Să notăm că costul proiectului este în valoarea de 240 de mii de lei.

Proiectul Asociației Publice „Perspectiva” din satul Albota de Sus condus de Lilia Sarsaman nu a fost inclus în lista finaliștilor. Nu a fost posibil să contacteze Sarsaman TUK, ea nu a răspuns la apeluri. Vă reamintim, că proiectul AP „Perspectiva” a presupus înlocuirea sistemului de iluminat din liceul localității cu unul mai eficient din punct de vedere energetic, precum și instruirea sătenilor pentru a avea grijă de mediu. Costul proiectului a fost de 50 de mii de euro.

În total în cadrul programului de subvenții locale al proiectului “Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, vor primi finanțare 15 beneficiari. Valoarea totală a granturilor a fost de 527 mii 595 euro și 107 mii 283 euro contribuții locale.

Proiectele vor fi implementate în raioanele Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Căușeni și Taraclia.

Proiectul “Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) în întreaga țară din octombrie 2019 până în septembrie 2021. Proiectul este finanțat din fondurile Uniunii Europene, cu un buget total de 4,9 milioane de euro, dintre care 3.75 milioane de euro sub formă de granturi.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button