Conform hotărârilor consiliilor orașului și raionului, proprietatea publică — tabăra “Ciaica”, CEFS și stadionul au fost transferate de la un sold la altul: tabăra “Ciaica” a fost transferată la soldul consiliului raional, CEFS va fi transferat la școala de sport pentru tineret, iar stadionul — primăriei orașului Taraclia. TUK încerca să înțeleagă cine ce va gestiona în viitor și de ce este nevoie aceasta.
Din departamentul de educație și sport pentru tineret, complexul de educație fizică și sănătate (CEFS) a fost transferat primăriei din Taraclia. La rândul său, primăria transmite CEFS consiliului raional. Acesta din urmă intenționează să-l transfere în conducerea școlii sportive. Potrivit cuvintelor președintelui raionului Taraclia, acest lucru a fost realizat pentru a combina sportul într-un singur loc, astfel încât competițiile care au loc în raionul Taraclia să se gestioneze de o singură instituție.
Anterior, CEFS a fost transferat în consiliul raional, în 2018 a avut loc o reparație capitală. Costul lucrărilor a fost aproximativ de 3,5 milioane de lei, care au fost alocați de la bugetul de stat raionului Taraclia pentru cheltuielile capitale. Pentru a economisi TVA, care este de 20% din suma totală, contractorul lucrărilor a acționat programul SARD, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.
După reparație, pentru toți, cei ce se antrenau în clădirea CEFS s-au stabilit tarife — câte 15 lei pe oră de la un sportiv. În cadrul ședinței, când a fost luată această decizie, a izbucnit o discuție aprinsă între consilieri și sportivi. Mai multe detalii despre aceasta puteți citi aici.
La ședințele din decembrie ale orașului și raionului, astfel a fost transferată și tabăra “Ciaica”. Primăria Taracliei a transferat-o consiliului raional pentru o perioadă nedeterminată cu toate activele și pasivele. În fiecare an, consiliul raional cheltuie aproximativ un milion de lei pentru odihna copiilor în vacanța de vară.
Într-o conversație telefonică cu jurnalistul TUK, președintele raionului, Ivan Paslari, a spus că raionul intenționează să repare capital tabăra “Ciaica”. „În momentul dat noi am examinat toate clădirile și structurile taberei, am făcut estimările necesare. Asupra proiectului lucrează specialiștii institutului Urban Proiect. Departamentul raional de economie și atragerii investițiilor scrie un proiect privind aprovizionarea cu apă și canalizare ”- spune președintele. El a mai spus că costul total al reparări taberei va fi de 10 milioane de lei și a adăugat: „Noi am solicitat ajutor financiar la Guvernului Bulgariei și Ministerului Finanțelor din Moldova. Până ce lucrăm paralel în trei direcții — aprovizionarea cu apă și canalizare, iluminarea și crearea spațiilor verzi pe teritoriul taberei. «
Ivan Paslari a mai menționat că, în prezent, primăria orașului așteaptă documentele de la Cadastru cu privire la schimbarea destinației terenului. Acum tabăra este pe teren cu desemnarea „amenajare”, consilierii au decis să schimbe desemnarea pe „de construcție”.
Pe lângă toate, șeful administrației raionale a povestit, că, pentru viitor, este planificat crearea unui parteneriat public-privat în tabăra „Ciaica”. „Sunt propuneri de la doi agenți economici, care va oferi cele mai favorabile condiții, cu acel și vom lucra ”, — a încheiat șeful raionului.
Reamintim, că în anul 2018, 25 de copii din tabăra de copii “Ciaica” din raionul Taraclia au fost duși la spitalul raional cu febră și alte semne de infecție. În cadrul unei verificări preliminare, Agenția națională de sănătate publică a stabilit, că tabăra funcționa fără permisiunea sanitară. De asemenea, experții au constatat multe încălcări ale standardelor sanitare: calitatea rea a apei, nerespectarea normelor de igienă. Ulterior, tabăra a fost complet închisă, recunoscând-o ca fiind avariată.
La sfârșitul anului trecut, primăria din Taraclia a primit stadionul central pe strada Fontannaia care cândva îi aparținea. Ce intenționează să facă primăria cu acesta, TUK nu a putut afla, primarul nu a răspuns la apelurile telefonice.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.