Încă 72 de antreprenoare din Moldova vor primi sprijin financiar până la 165 mii lei fiecare pentru dezvoltarea afacerii sale. Pe 8 septembrie au fost semnate contracte cu beneficiarii Programului “Femei în afaceri”, care au fost identificate ca urmare a celei de-a cincea rundă de selecție. Este raportat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).
Beneficiarele granturilor vor dezvolta afaceri inovative cum ar fi: producerea dezinfectanților pentru domeniul medical și HoReCa, produse cosmetice naturale handmade, cărbune pe bază de lemn, jucării personalizate din lemn, instruirea cadrelor didactice, centru de aritmetică mentală și diplomație pentru copii, consultanță în domeniul comunicării, fotolii pliabile personalizate și proiectarea designului landscape
Dana Golban este una din câștigătoarele acestui concurs. Tânăra antreprenoare va pune bazele unei afaceri inovative în orașul Soroca – centru de aritmetică mentală pentru copii.
“Perioada pandemică a venit cu multă incertitudine și frică pentru noi, dar în tot acest haos, am aflat despre posibilitatea accesării unui grant în cadrul Programului “Femei în Afaceri”. Sunt nespus de fericită că voi primi această finanțare pentru deschiderea unui centru performant în orașul Soroca. Vom ține cont și de noile tendințe — de a dezvolta o platformă online a afacerii. Îndemn femeile care vor să aibă propria afacere să participe la Program. Împreună, putem crea lucruri frumoase la noi acasă”, — susține antreprenoarea.
Remarcăm faptul că turul 5 de granturi mici din cadrul Programului “Femei în Afaceri” s-a desfășurat în perioada stării de urgență din R.Moldova. La competiție s-au înscris 156 de antreprenoare din toate regiunile țării, care gestionează o întreprindere de la 0 la 24 de luni. Evaluarea tehnică și economico-financiară a dosarelor a fost efectuată în regim online de către experți independenți și Comitetul de supraveghere al Programului „Femei în Afaceri”.
Finanțarea celor 72 de companii, gestionate de femei, va crea circa 200 noi locuri de muncă. Circa 55 % dintre proiectele investiționale, care vor accesa finanțare nerambursabilă, sunt din domeniul prestării serviciilor, alte 38 % își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare, iar 7 la sută — sunt din agricultură și zootehnie.
Până în prezent, prin intermediul Programului „Femei în Afaceri” au fost finanțate 395 de proiecte investiționale. Suma proiectelor aprobate a fost de 53,94 mil. lei care a generat 93 milioane lei investiții în economie și a facilitat crearea a peste 1600 noi locuri de muncă. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile în cadrul acestei componente este de 165.000 lei/beneficiar, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.
Dintre aceste aproape patru sute de proiecte din raionul Taraclia, au fost selectate și aprobate doar 2 cereri ale femeilor antreprenoare — din satele Corten și Valea Perjei. În primul caz, a fost un proiect pentru creșterea oilor genealogice, în al doilea — pentru cultivarea nucilor. Ambele proiecte sunt proces de realizare, au raportat în ODIMM.
Programul este finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.