Cetățean activ
В тренде

În Taraclia, 6 antreprenori au primit granturi în cadrul programului SARD 3 ani în urmă. Oare funcționează ele acum?

În 2016-17, în cadrul programului SARD („Sprijinul pentru agricultură și dezvoltare rurală în UAT din Găgăuzia și raionului Taraclia”), finanțat de Uniunea Europeană și implementat prin Programul națiunilor unite pentru dezvoltare, 6 antreprenori din raionul Taraclia au primit granturi pentru dezvoltarea propriei afaceri. Sume — de la 10 la 20 de mii de euro, în conformitate cu condițiile proiectului, beneficiarii au trebuit să deschidă locuri de muncă. TUK a decis să afle cum se dezvoltă afacerea lor după câțiva ani și cum, în opinia lor, programul SARD a fost eficient.

15 noiembrie 2016 s-a încheiat primul tur a concursului de proiecte pentru dezvoltarea antreprenoriatului în Găgăuzia și Taraclia. Au fost examinate 76 de cereri de propuneri din domeniile agriculturii, prelucrarea produselor agricole, alimentare publică, industrie și servicii. Comitetul de evaluare a selectat 15 câștigători, dintre care 3 din raionul Taraclia.

Beneficiar # 1

Slavianca, or. Taraclia — 9.400 €

Domeniul de activitate: produse textile.

Ideea proiectului: Producția hainelor în stilul național.

Pentru implementarea acestui proiect, Slavianca SRL va achiziționa echipamente de cusut, echipamente de brodat, echipamente de tricotat, plotere pentru tăiere, accesorii de călcat, mobilier pentru stații de lucru (mese și scaune). Produsele vor fi direcționate către piața locală și externă.

Liudmila Bișir, director: „Acesta este un început foarte bun pentru cei care vor să se ocupe cu lucrurile sale preferate, dar nu are posibilitate. De la început noi am deschis 3 locuri de muncă, apoi încă două — am avut un director, un contabil, 2 cusătorese și un tăietor. Spre mijlocul anului 19, ne-am dat seama că, datorită unui tip de activitate destul de specific, nu avem întotdeauna comenzi, uneori sunt puține și nu mai avem nevoie de o cusătoreasă și am început să lucrăm în patru. Am luat comenzi de la multe localități din sudul Moldovei, Găgăuzia, Cahul și Taraclia. 90% din produsele fabricate — au fost într-adevăr îmbrăcămintea în stil național, dar nu am refuzat alte comenzi, cum ar fi de exemplu, rochiile de bal. Acum producția este oprită — proprietarul nu ne mai poate oferi spațiul în care am lucrat până în ianuarie a acestui an. Acum suntem în căutarea unui spațiu nou. ”

Beneficiar # 2

Duloglo Victor II  or. Taraclia — până la 14.000 €

Domeniul de activitate: Producția de produse metalice.

Ideea proiectului: extinderea sortimentului și a calității produselor metalice.

Pentru implementarea acestui proiect, Victor Duloglo va achiziționa o presă de îndoire a metalelor pentru metal (model MATRICOLA, Italia). Produsele vor fi orientate în principal către piața locală.

Datorită proiectului, vor fi create 4 locuri noi de muncă.

Victor Duloglo, director: „Echipamentul, pe care l-am adus, astfel nu a fost niciodată în raionul Taraclia. Presa mi-a simplificat mult activitatea, a îmbunătățit calitatea produselor, a diversificat asortimentul, datorită căruia numărul clienților a crescut semnificativ. Continui să lucrez până în prezent. Singura condiție pe care nu am putut să o îndeplinesc —  locurile de muncă suplimentare. Sunt locuri, dar nu este personal calificat. ”

Beneficiar # 3

Fedor Petrov GT — până la 14.000 €

Domeniul de activitate: Creșterea iepurilor și vânzarea cărnii dietetice.

Ideea proiectului: îmbunătățirea productivității și a calității produselor.

Pentru a implementa acest proiect, Feоdor Petrov va achiziționa cuști speciale pentru iepuri, un sistem de îndepărtare a gunoiului de grajd, un granulator, o moară de ciocan, exhaustere de fum și iepuri pentru reproducere. Produsele vor fi orientate în principal către piața locală.

Datorită proiectului, vor fi create 4 locuri noi de muncă.

Proiectul nu este implementat.

Chirill Burimecicov, ex-consultant ProConsulting

«Beneficiarul a refuzat să dezvolte proiectul, a plecat din țară, dar o parte din echipamentul furnizat în cadrul programului i-a fost lăsat.»

Turul II a programului SARD. Din cele 87 cereri, 16 au fost selectate.

Beneficiar # 4

SC «Major Auto» SRL, or. Taraclia — până la 20.000 €

Domeniul de activitate: Produse lactate

Ideea proiectului: Producția de brânzeturi conform tradițiilor bulgare. Pentru implementarea proiectului, Evghenii Tanov va achiziționa un pasteurizator și 2 cisterne pentru colectarea laptelui. Produsele vor fi livrate pe piața din Moldova. Se vor crea 7 locuri de muncă.

Evghenii Tanov, directorul SC „Major Auto” SRL: „SARD este un program bun pentru cei care doresc să-și înceapă propria afacere. Mi-a oferit această oportunitate. Este adevărat că pentru lansarea producției au fost atrase alte programe și fonduri și  cele proprii. Adică, dacă ar fi un buget mai mare, ar fi și unde să „te extinzi”. Am achiziționat un pasteurizator și 2 cisterne pentru colectarea laptelui. Producem brânză de oaie, capră și mixtă (oaie și capră). Planificăm să extindem în continuare sortimentul de produse. Livrăm în supermarket-uri din Chișinău — “Green Hills”, “N1” și altele. Am deschis locuri de muncă. Acum producția este oprită, ne pregătim pentru începutul sezonului. La începutul lunii martie deja vom lansa”

Beneficiar # 5

“Dalger prim”, s. Musait — până la 10.000 €

Domeniul de activitate: cultivarea ciupercilor

Ideea proiectului: cultivarea de ciuperci pe baza de compost pentru vânzare pe piețele din regiune proaspete, conservate, uscate și realizarea compostului ca îngrășăminte.

Igor Jito, directorul companiei “Dalger prim”: „Am lansat producția aproape imediat — în octombrie- noiembrie  2018  am cules prima parte de ciuperci. Am implementat pe piețele din Taraclia și Cahul. Am realizat doar șampioni proaspeți, deoarece pentru a lansa linia de conservare s-a dovedit a nu fi atât de ușor — sunt necesare diverse licențe și permise. În cadrul proiectului SARD, am achiziționat 2 aparate de aer condiționat, un generator și diverse accesorii. Acum producția a fost oprită — am mici probleme de sănătate, dar în curând voi relua. În fiecare an, în sezon, recrutez mai mult de 10 angajați, în condițiile proiectului nu am deschis un anumit număr de locuri de muncă permanente. Dar avem și probleme mari cu personalul, nici măcar cu personalul, ci cu oamenii – toți pleacă din sat. Dar participarea la programul SARD a fost de mare ajutor pentru mine. ”

Beneficiar # 6

II „Sabia Efimia”, s. Corten — până la 20.000 €

Domeniul de activitate: creșterea animalelor

Ideea proiectului: Achiziționarea ovinelor reproductive de rasă germană pentru creșterea turmei și a producției de carne în continuare.  Vor fi deschise 3 locuri de muncă.

Efimia Sabia, directorul II „Sabia Efimia”: „Proiectul este, desigur, un mare ajutor. Dacă toate instituțiile puterii ar funcționa corect, ar fi excelent. Datorită proiectului SARD, am achiziționat 61 de oi de reproducție de rasă “Il -de-France”. Nu au cumpărat germane pentru că nu ne-au plăcut  animalele care ni s-au propus. Am deschis 3 locuri de muncă permanente și 1 sezonier. Acum creștem oi, dar vor fi destinate cărnii. ”

Programul SARD („Sprijinirea agriculturii și dezvoltării rurale în UAT din Găgăuzia și raionului Taraclia”) a fost finanțat de Uniunea Europeană și implementat prin Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare. Suma programului este de 6,5 milioane de euro.


 Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button