Cetățean activ
В тренде

Patru milioane de lei sunt necesare peste pentru repararea blocurilor alimentare din instituțiile de învățământ a raionului

Podele și ferestre putrede, echipamente învechite și cablarea electrică, lipsa apei calde și hotei, robinete vechi și încălcarea procesului tehnologic — sunt doar o mică parte din problemele identificate de experții Agenției pentru siguranța alimentelor din raionul Taraclia după ce au examinat toate blocurile alimentare din gimnaziile și liceele raionului. Doar patru din 18 blocuri alimentare corespund normele standarde. Toate celelalte necesită investiții capitale. Câți bani sunt necesari pentru repararea lor și care blocuri alimentare vor repara anul acesta TUK a aflat de la vicepreședintele raionului Taraclia, Lazar Dermenji.

Pe baza informațiilor Agenției pentru siguranța alimentelor (ANSA), specialiștii administrației raionale au examinat toate blocurile alimentare din gimnaziile și liceele raionului și au făcut estimări. Sumele variază de la 180 de mii la 1 milion de lei pentru repararea unui bloc de alimentare. Dar pentru a aduce în conformitate cu standardele sanitare toate blocurile alimentare din raion, este nevoie de 4,5 milioane de lei.

„Starea blocurilor sanitare din școlile raionului este groaznică”, — spune vicepreședintele raionului, Lazar Dermenji, „reparația nu a fost efectuată de câteva decenii.”

De regulă, reparațiile în instituțiile de învățământ se fac din contul componentei raionale. În 2020 a fost 2,9 milioane de lei, însă din această sumă este necesar să se plătească peste 743 de mii de lei pentru lucrările care au fost efectuate în 2019: reparația capitală a  băilor interioare din liceul I. Vazov, înlocuirea ferestrelor și repararea versanților în liceul s.Corten, lucrări suplimentare la  blocul alimentar din liceul satului Valea-Perjei.

Până acum, potrivit vicepreședintelui raionului, administrația nu a decis ce blocuri alimentare vor fi incluse în programul de reparații 2020, dar „cu siguranță putem spune că vom solicita în fața  consilierilor, pentru repararea blocului alimentar în liceul I. Vazov din orașul Taraclia. Noi planificăm să facem din el liceul raional, iar pentru aceasta este necesar să extindem blocul alimentar, să facem reparații capitale în interior și să achiziționăm echipamente. Conform estimării costurilor, acest lucru necesită aproximativ un milion de lei «, — a spus Dermenji.

Potrivit informației ANSA, cea mai nefavorabilă situație s-a dezvoltat în blocul alimentar a gimnaziului din satul Cairaclia. „Pereții, podelele, ferestrele și ușile au nevoie de reparații. Sala de recepție a alimentelor este în stare avariată, nu este capota de gamă și apa caldă, este nevoie de și de schimbarea suprafețelor meselor de lucru ”, se vorbește în nota informativă.

Probleme asemănătoare au fost înregistrate aproape în toate blocurile alimentare din raion și doar în patru instituții de învățământ condițiile sanitaro-igienice pentru activitatea lor sunt bune — în gimnaziul din orașul Taraclia, satul Budei, comuna Albota de Sus și liceul din satul Valea-Perjei. Ultimul a fost predat la începutul anului 2020  la repararea  căruia au fost cheltuiți aproape 350 de mii de lei.

 Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button