Cetățean activ
В тренде

„Nu este un regulament clar privind eliberarea lemnelor.“ Răspunsul primăriei orașului Taraclia la cererea oficială

Pe 17 ianuarie TUK.MD a publicat un material video despre Valentina Voinsсaia, care a contactat redacția noastră cu o solicitare pentru a afla dacă va primi lemne de foc de la primărie anul acesta în timpul sezonului de încălzire. Atunci nu am putut să primim imediat un comentariu la primăria locală. După 17 zile în redacția noastră am primit un răspuns oficial, în care a fost indicat, că „nu este o procedură specială sau un regulament privind procedura de stabilire și asistență a populației în alocarea lemnului de foc pentru perioada rece ”. Acest lucru confirmă  fostul primar al Taracliei, Serghei Filipov, dar în același timp afirmă că „într-un sezon de încălzire, consiliul municipal ar putea satisface până la 60 de cereri de la beneficiarii serviciului social sub formă de combustibil solid, precum și unor persoane în vârstă sub formă de asistență financiară pentru a plăti gazul”.

Cine a mai primit combustibil solid de la primărie?

În iulie anul 2019 “Apa-Canal Taraclia” a furnizat cu combustibil solid opt beneficiari ai “Serviciului social de îngrijire la domiciliu”, asigurându-le cu câte două contoare de lemne. După publicarea materialului TUK ““ Tai cutiile, pun focul și plâng”. Când vor primi lemne pensionarii singuratici din Taraclia”, primăria din Taraclia a alocat încă câte două contoare de lemne altor șapte beneficiari ai aceluiași serviciu care au depus cerere. În materialul colegilor noștri de la compania de televiziune NTS s-a raportat, că lemnul de foc a fost achiziționat cu banii „oamenilor grijulii și distribuiți de consiliul municipal”. În plus, jurnalista Alexandra Voinscaia susține, că în primărie sunt luate în considerare încă 26 de cereri de la persoane care au nevoie de lemne.

Într-un răspuns oficial pentru TUK primarul Lupov susține că „în sezonul de încălzire 2019-2020, primăria Taracliei a primit 7 cereri de la locuitorii orașului și o petiție a DRASPF (departamentul raional de asistență socială și de protecție a  familiei) Taraclia pentru 8 persoane”.

În același timp, administrația orașului declară că „ lipsește o regulamentare specială privind eliberarea combustibilului solid pentru locuitorii orașului . Toate cererile de rezidenți și listele, depuse de DRASPF Taraclia sunt luate în considerare la comisiile de specialitate ale consiliului orășenesc. «

Fostul primar din Taraclia, Serghei Filipov, a confirmat că nu este niciun regulament, dar „primăria întotdeauna încerca să ofere acest ajutor locuitorilor sociali vulnerabili din Taraclia”. În cele mai multe cazuri această categorie de persoane a primit combustibil solid sub formă de lemne de foc după curățarea sanitară a orașului, unii, susține fostul primar, au primit compensații de la primărie, care au acoperit costurile pentru încălzirea cu gaz.

Ce v-a fi mai departe?

Într-un interviu acordat postului de televiziune local NTS, primarul din Taraclia, Veaceslav Lupov a spus, că inițiază o investigație de serviciu în ÎM  „Apa-Canal Taraclia” (compania se ocupă cu curățarea sanitară a spațiilor verzi și efectuarea tăierii de reîmpădurire). Astfel, primarul va afla dacă s-a efectuat curățarea sanitară a spațiilor verzi, cât lemn de foc a fost depozitat în urma acestor lucrări și cine le-a primit.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button