Cetățean activ
В тренде

„Ori au planificat prost, ori au efectuat prost.” La o ședință a consiliului orașului Taraclia, au aprobat un buget nou

Pe 2 septembrie, în sala mica a Casei de сultură a avut loc a VI-a ședință extraordinară a consiliului orașului Taraclia. Ordinea de zi a inclus 3 întrebări, dintre care două legate de distribuirea fondurilor bugetare. TUK a transmis în direct ședința consiliului.

„Cu privire la reluarea procesului educațional în instituțiile de învățământ timpuriu din orașul Taraclia”, „Cu privire la modificările și completările la decizia consiliului orășenesc privind aprobarea programului de reparații și întreținere a infrastructurii drumurilor publice locale din orașul Taraclia pentru 2020” și „Cu privire la modificările și completările la decizia consiliului orășenesc de a lua în considerare și de a aproba bugetul orașului Taraclia pentru 2020 în a doua lectură ”- aceste trei întrebări au fost aduse astăzi la ședința consiliului.

Prima întrebare a fost doar, ca consiliul să ia o decizie de reluare a activității grădinițelor pe baza ordinului emis deja la 26 august, în ajunul minivacanței de stat, de către primarul Veaceslav Lupov.

„Pentru a nu opri procesul educațional și copiii să poată merge la grădiniță, am sunat la Cancelaria de stat, unde mi s-a spus că multe primării au abordat aceeași problemă, mai întâi emit un ordin, iar apoi la următoarea ședință, duplicăm acest lucru prin decizia consiliului orașului”, — a explicat motivul soluționării întârziate a problemei secretarul consiliului Svetlana Сotova.

După ce au votat în unanimitate, consilierii au trecut la a doua întrebare privind alocarea de fonduri suplimentare pentru repararea drumului de pe strada Ceapaev.

„Datorită faptului că am decis să reconstituim drumul mai temeinic, au fost 300 de borduri, obținem 2088, plus că am înlocuit unele porțiuni de drum din asfalt cu beton și am mărit drumul cu 50 de metri, în legătură cu aceasta avem nevoie de încă 1,3 milioane de lei ”, — a spus specialistul primăriei serviciilor comunale, construcții și drumuri Serghei Voinschii.

„Da, dacă deja facem, atunci trebuie să o facem temeinic” — primul care a fost de acord să aloce fonduri bugetare a fost consilierul de la PAS Dora Dimitrieva.

«Adică o achiziție suplimentară de 1 milion 300?» — a precizat președintele ședinței de la PSRM Stepan Berov.

“ Ei bine…..sunt” — a răspuns scurt Dora Dimitrieva.

Reamintim că, conform programului anterior pentru reparația drumurilor orașului, pentru reparația străzii Ceapaeva au fost alocate deja 2 milioane 458 mii lei.

 „Am o întrebare” — s-a alăturat discuției Alexandr Glavcev, consilier al PSRM. „Mi s-a părut că pe Fontannaia, anume pe suprafața betonului sunt deja crăpături” —  și s-a uitat întrebător la Voinsсhii.

«S-a părut sau trebuie de văzut exact?» – a adăugat consilierul partidului „ȘOR” Maria Tuluș .

«Și dacă primăvara «plutește»?»  — a întrebat Glavcev. „Nu sunt constructor, dar pe pantă a fost greu de turnat acest beton, poate, că s-a târât puțin sau consistența nu a fost aceeași, când s-a solidificat sau poate altceva. Dar parcă au fost crăpături.”, — deja mai încrezător a spus Glavcev.

Foto: Serghei Voinschii, specialistul primăriei

„Am predat laboratorului, cînd studiul de laborator va fi gata, vom vorbi cu contractantul despre acest moment în orice mod și în plus încă drumul [are] garanție de cinci ani. Adică, în cazul unor încălcări, contractanții sunt responsabili ”, — s-a grăbit să răspundă specialistul primăriei.

„Adică ei vor face din cheltuială proprie?”, — a precizat Glavcev.

„Da, pe cheltuială proprie. Adică, avem pârghie pentru antreprenor”, — a afirmat Serghei Voinschii.


Foto: Alexandr Glavcev, consilier

„Dar dacă așa s-a întâmplat, atunci poate că nu ar trebui să așteptăm distrugerea ei ulterioară? Trebuie ca dvs. să vedeți. Am mers pe jos de-a lungul acestui drum — am văzut niște crăpături  destul de numeroase. Poate că tehnologia este așa? Dar crăpătura este crăpătură. Și va pluti primăvara. ”- a insistat consilierul Glavcev.

„Doar vă spun că avem pârghie pe contul antreprenorului”, — a repetat Voinschii.

„Este logic pentru viitor să creăm o comisie și să mergem să vedem. Pot admite că aceasta poate fi o contracție a betonului, deși a trebuit să fie îngrijită câteva zile, udat”, —  a intrat în discuție Stepan Berov.

Va fi creată comisia și dacă va verifica calitatea lucrărilor efectuate – a rămas neclar, consilierii au votat alocarea a încă 1 milioane 300 mii de lei pentru repararea drumului străzii Ceapaev și au trecut la a treia întrebare despre modificarea bugetului pentru anul 2020.

Foto: Tatiana Burlacova, specialistul primăriei

„Stimați consilieri, având în vedere că ați adoptat un nou program de reconstrucție a drumurilor locale, în special strada Ceapaev, și având în vedere că la acest tip de lucrări va trebui să se cheltuie  1 milion 300 mii lei – iată propunem aceste finanțări suplimentare, și am discutat despre aceasta la comisia bugetară, pentru a clarifica despre restul banilor, formate ca urmare a execuției bugetului anului trecut. În consecință, bugetul se va modifica în ceea ce privește veniturile și va fi în sumă de 32 milioane 081 mii lei, după cheltuieli va crește și va fi de 33 milioane 381 mii lei. » — a declarat Tatiana Burlaсova, specialistul primăriei.

„Am o întrebare — astăzi nu vedem că au mai rămas fonduri de anul trecut – spuneți, că sunt, încât să le putem îndrepta undeva”, — a întrebat Stepan Berov.

„Este imposibil să le colectezi undeva. Astăzi avem aceste 3 milioane în contul nostru, dar ele sunt în contul respectiv … vom avea nevoie de ei, iată ne strângem la comisie, luăm decizie, cu privire la modul în care vor fi distribuite ”, — a încercat să răspundă Burlacova.

Berov nu a dat înapoi: „Clar, astăzi, au trecut deja 8 luni. Iată eu nu am auzit că este [restul]. Anul trecut, amintiți-vă, ați vorbit și dvs. Ori au planificat prost, ori au efectuat prost — dacă trei milioane din 27 s-au economisit. Deci a fost posibil la începutul anului să-i cheltuim pe ceva».

Степан Беров, советник

A fost tăcere în hol câteva secunde.

„A fost posibil, dar … deocamdată … având în vedere această situație epidemiologică actuală, am planificat …”, — a întrerupt-o Tatiana Burlacova.

„Situația a început de la sfârșitul lunii martie”, — a întrerupt specialistul Berov.

„Da, din martie. În martie, v-am raportat despre execuția [bugetului] de anul trecut. În ceea ce privește distribuirea și funcționarea fondurilor bugetare în acest an… nu ne-am adunat sau nu a fost de nevoie. Deocamdată ne încadrăm în buget, totul este suficient ”, — a replicat specialistul primăriei.

Foto: Dora Dimitrieva, consilier

„Dar este și bine că le avem. Dacă știm, dacă este nevoie urgentă de ceva, vom putea lua din acest cont de rezervă. Anul acesta este într-adevăr foarte dificil cu această situație epidemiologică și nu ne-am adunat «, — a apărat specialistul Dimitrieva.

Foto: Stepan Țolov, consilier

„În principiu nu a fost întrebare cu privire la necesitatea resurselor financiare și nimeni nu a spus, că nu sunt. Dacă ar exista o întrebare despre nevoia de resurse financiare și cineva ar păstra tăcerea — întrebarea ar fi actuală. Banii sunt, sunt direcționați în mod intenționat, atât, nu sunt întrebări», — a tăiat consilierul de la partidul DA Stepan Țolov. „Singurul lucru, pentru informația consilierilor, pot cunoaște despre soldul disponibil, astfel încât, dacă se fac propuneri, să fie luate în considerare”, — în principiu, a repetat întrebarea lui Berov Țolov.

„Noi fără consiliul orășenesc și comisie nu vom putea distribui aceste fonduri”, — a încheiat Burlacova.

În cele din urmă, consilierii au aprobat bugetul cu modificări și completări.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button