Cetățean activ

Pe ce au cheltuit banii, donați de Fundația “Miron Șor” primăriei Taraclia pentru lupta împotriva COVID?

La sfârșitul lunii martie 2020, Fundația “Miron Șor” a anunțat alocarea a 300 de mii de lei primăriei Taraclia pentru a combate răspândirea coronavirusului pe teritoriul orașului. Prin decizia comisiei excepționale au fost achiziționate mijloace de protecție în valoare de aproximativ  66,5 mii lei. TUK a colectat informațiile disponibile online cu privire la modul în care orașul cheltuie bani pentru a lupta cu COVID-19 și a constatat că o mare parte din acești bani nu s-au cheltuit.

Din cele 300 de mii de lei promise de Fundația “Miron Șor” primăria Taraclia a primit prima tranșă în valoare de 130 de mii. Din aceste fonduri pe 10 aprilie prin decizia Comisiei situațiilor excepționale, a fost implementată achiziționarea echipamentelor de protecție în sumă de 47840 lei. Cu acești bani, primăria Taraclia a achiziționat 200 de kg de înălțător de 5000 de lei, înălbitor în pastile de 2100 de lei, măști de gaz de 8500 de lei, mănuși de 8640 de lei, măști de  7000 de lei, pelerine de 4600, dezinfectante în sumă de 9000 de lei și ecrane din plastic de 3000 lei.

Pe 17 aprilie, prin decizia aceleiași comisii a fost aprobată achiziționarea echipamentelor de protecție în valoare de 18 mii 816 lei. Au fost achiziționate — măști în valoare de 12 mii lei, halate de unică folosință în valoare de 3816 lei și ecrane din plastic în valoare de 3 mii lei.

 Din publicațiile în mass-media s-a dovedit că o parte din echipamentul de protecție primarul personal a transmis la Centrul de sănătate Taraclia (100 halate de protecție și 200 de perechi de mănuși). În plus, echipamentele de protecție au fost transmise reprezentanților obiectelor comerciale din Taraclia.

Din prima tranșă transferată din fundația prin decizia consiliului orășenesc, 30 mii de lei au fost alocați antreprenorului individual ÎP “Gherghi Serghei” (transportator, care a efectuat transportarea pasagerilor pe teritoriul orașul Taraclia). Prima tranșă în sumă de 10 mii de lei a fost transferată companiei de transport în iunie a acestui an. Apoi peste două săptămâni, transportatorul și-a încetat activitatea și până acum în Taraclia transportul public nu circulă.

Din cele 130 de mii alocate de Fundația “Miron Șor”, primăria Taraclia a cheltuit un pic mai mult de 76,5 mii de lei. Pe ce intenționează să cheltuie suma rămasă și când primăria va primi suma de 170 mii de lei promisă de fundația TUK nu a reușit să afle. La apelurilor jurnalistului primarul din Taraclia Veaceslav Lupov nu a răspuns.

Jurnalistul TUK a pregătit și a trimis o cerere oficială la primărie.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button