Cetățean activ

În Novosiolovca se implementează încă două proiecte în valoare de 3 milioane 275 mii lei

În satul Novosiolovca a raionului Taraclia în viitorul cel mai apropiat va începe implementarea a două proiecte — înlocuirea a 11 km de apeducte și repararea blocului alimentar. Suma proiectelor a totalizat peste 3 milioane de lei, banii sunt alocați de Fondul ecologic național și Fondul de investiții sociale. Pentru TUK despre aceasta a povestit primarul satului Ecaterina Pocurar.

Proiectul de înlocuire a 11 km de apeduct din satul Novosiolovca a fost finanțat de Fondul ecologic național în sumă de 2 milioane 800 mii de lei. Contribuția a fost de 15%. „Am organizat o adunare de cetățeni, unde am luat o decizie, împreună cu sătenii, am decis să strângem câte 600 de lei din curte”, — spune Ecaterina Pocurar, precizând că datorită proiectului, acces la sistemul de alimentare cu apă vor avea 170 de gospodării.

„Desigur, nu toată lumea a fost de acord dintr-o dată, unii s-au arătat indignați, dar după o lungă conversație convingătoare, unde le-am spus că unii dau și o mie-două de lei, au fost de acord”, — spune primarul satului. «Astăzi semnăm contractul, și așteptăm câteva săptămâni pentru ca conductele să ne fie livrate, au fost făcute la comandă», — continuă Pocurar. „Cred că până la sfârșitul lunii, în august, vor începe lucrările. Nu ne alocă toți banii odată — în prima etapă au alocat un milion, apoi, atunci când îl folosim, fondul va aloca următoarea tranșă ”, — explică primarul.

Un alt proiect, care presupune repararea blocului alimentar și patru băi în grădiniță din sat, a fost depus la Fondul de investiții sociale din Moldova (FISM). „Proiectul a fost depus acum 2,5 ani în urmă, el a fost aprobat abia acum. Suma proiectului este de 475 mii lei ”, — spune Ecaterina Pocurar. „Banii au fost alocați de guvernul României, iar întârzierea este legată de situația politică din țară”, — a spus primarul.

Pe 18 iunie a avut loc o licitație, în urma căreia a fost determinat contractantantul, „el a oferit suma de 475 mii lei, inițial după proiect noi aveam 500 mii”, — notează Ecaterina Pocurar. Lucrările vor începe de asemenea la sfârșitul lunii iulie-august.

Reamintim, săptămâna trecută Centrul CONTACT-Cahul a publicat lista finală a beneficiarilor Programului de granturi locale, care vor primi finanțare pentru implementarea proiectelor. În această listă din raionul Taraclia a intrat doar Novosiolovca, proiect înaintat în numele organizației neguvernamentale AQUA-TAR-SAN, care prevede înlocuirea a 600 de metri de apeduct în sumă de 240 de mii de lei.


Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Cetățean activ. Învață. Participă. Decide” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Добавить комментарий

Back to top button